حتما در بین دوستان و آشنایان خود افرادی وجود دارند که به این عارضه مبتلا هستند و دائما از درد سیاتیک ناله میکنند. با این که دائما تحت نظر پزشک دارو مصرف میکنند ولی باز هم گاهی اوقات درد امان آنها را میبرد. به نظر شما چه باید کرد؟ برای درمان گرفتگی رگ سیاتیک باید استراحت کنید.برای هر بیماری راهکار درمانی وجود دارد که اگر به موقع و درست این راهکارهای درمانی را انجام بدهید، از شر بیماری و عوارض درگیرکنندهی آن به طور کامل خلاص خواهید شد.
اگر پزشک هر راه درمانی را برای شما تجویز نمود حتما در کنار این راهکارها استراحت کردن را نیز در دستور کارتان قرار میدهد. به طور کلی برای عارضههای ارتوپدی باید تحت نظر پزشک طب فیزیکی یا ارتوپد دورههای استراحت را همراه با ورزشهایی خاص بگذرانید

درمان گرفتگی رگ سیاتیک کمر با استراحت
اساسا گرفتگی رگ سیاتیک کمر با چه عارضههایی همراه است؟
درد سیاتیک بیشتر در ناحیهی لگن و باسن رخ میدهد و معمولا درد در یک نقطه بیشتر احساس میشود. رگهای خونی زیادی در ناحیه بین کمر و باسن در جریان است ولی عموما عارضهی سیاتیک در یک رگ بیشتر درد ایجاد نموده و اغلب کسانی که برای درمان گرفتگی رگ سیاتیک به پزشک مراجعه میکنند، احساس درد در یک رگ آنها را بسیار آزار میدهد.
احساس گزگز و یا سوزن سوزن شدن پاها و انگشتان پا نیز میتواند از علل گرفتگی رگ سیاتیک کمر باشد. در برخی موارد، بیحسی پاها در امتداد عصب سیاتیک نیز میتواند فرد را به مراجعه به پزشک برای تشخیص و درمان گرفتگی رگ سیاتیک سوق دهد.
پزشک معالج برای تشخیص بیماری سیاتیک چه مواردی را تجویز مینماید؟

درمان گرفتگی رگ سیاتیک زیر نظر پزشک
با نوار عصب، عضله و همچنین تجویز اسکنام آر آی MRI میتوان به عمق درد پی برد و به تشخیص بیماری پرداخت. معمولا کسانی که به بیماری سیاتیک دچار هستند، معمولا از درد پا رنج زیادی میبرند و نمیتوانند به خوبی راه بروند.
برخی دیگر از درد باسن ناله میکنند و عموما نمیتوانند درست بنشینند و معمولا به صورت درازکش هستند و یا به پشت میخوابند.
هر پزشک بنا به شدت بیماری، به تجویز دارو و سایر راهکارهای درمانی میپردازد. برخی افراد که شدت بیماری در آنها به حد آزار دهندهای احساس میشود و میزان درد در حد بسیار بالایی قرار دارد، پزشکان راهکار جراحی را برای درمان گرفتگی رگ سیاتیک در پیش میگیرند.
درمان گرفتگی رگ سیاتیک
برای درمان گرفتگی رگ سیاتیک پزشک برای شما استراحت، فیزیوتراپی، انواع پمادها، آمپولها، ورزش درمانی، انواع تزریق عضلانی و روغنهای درمانی را تجویز میکند. همچنین در برخی موارد ارجاع به پزشک متخصص طب سوزنی و دکتر کایروپراکتیک نیز در دستور کار قرار میگیرد.
باز هم به نظر پزشک معالج بستگی دارد و برای همهی افراد با توجه به سن، جنسیت، میزان آسیب دیدگی، بیماریهای زمینهای و دیگر موارد راهکار خاصی تجویز میشود.
برای تشخیص بیماری سیاتیک و درمان گرفتگی رگ سیاتیک باید به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
اگر در ناحیه باسن، کمر و پاهای خود درد زیادی را احساس میکنید و سابقهی انجام کارهای سنگین را نیز دارید و همچنین درد در یک مسیر خاصی به شکل زیادی احساس میشود، حتما باید به فوق تخصص درد و طب تسکینی مراجعه نمایید.
همچنین برای تشخیص سیاتیک خفیف، پزشک متخصص ارتوپدی نیز میتواند به تشخیص و ارائه راهکارهای درمانی بپردازد. متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات نیز میتواند به درمان دردهای سیاتیک کمر نیز بپردازد. ولی برای جراحی و درمان گرفتگی رگ سیاتیک در موارد بسیار حاد باید حتما تحت نظر پزشک فوق تخصص درد معالجه شوید.
داروها و راهکارهای فیزیکی درمان گرفتگی رگ سیاتیک
بنا به تشخیص پزشک فوق تخصص درد و یا متخصص ارتوپد، برای برخی شرایط، داروهای شلکننده عضلانی تجویز میشود.
این داروها عصب را از حالت اسپاسم خارج نموده و عضلات را شل میکنند. برخی از شلکنندههای عضلانی برای درمان گرفتگی رگ سیاتیک عبارتند از:
- متوکاربامول
- باکلوفن
- تیزانیدین
متوکاربامول به شکل قرص 500 و 1000 میلی گرمی و آمپول در داروخانهها موجود است. دز تجویز دارو به عهدهی پزشک میباشد. باکلوفن و تیزانیدین نیز به شکل قرص در داروخانهها فروخته شده و شما میتوانید آنها را با نسخه پزشک تهیه کنید
ورزش درمانی یک راهکار موثر برای درمان درد سیاتیک میباشد

ورزش درمانی برای گرفتگی رگ سیاتیک
معمولا متخصص ارتوپد، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، متخصص طب ورزش و یا پزشکی ورزشی و فوق تخصص درد انواع ورزشهای مفید برای تسکین درد سیاتیک را برای شما تجویز مینماید و شما باید ساعاتی را در روز برای انجام تمرینهای ورزشی اختصاص دهید. حتی میتوانید برخی تمرینات را در باشگاه نیز انجام بدهید.
حتما پزشکان آب درمانی و استخر درمانی و انجام برخی حرکات را در داخل آب برای شما تجویز میکنند.
فیزیوتراپی درمانی
پزشک متخصص و معالجتان شما را به دکتر فیزیوتراپی ارجاع میدهد و چند جلسه درمان با فیزیوتراپی را در نسخه مینویسد. جلسات درمانی تحت نظر پزشک انجام میشود و تعداد جلسات تجویز شده نیز به شدت عارضه بستگی دارد.
اگر با دارو درمانی درد شما برطرف شود، شاید لازم نباشد که به دکتر فیزیوتراپ ارجاع داده شوید. در موارد بسیار حاد نیز ممکن است دستگاههای فیزیوتراپی درد شما را تشدید کند و پزشک راهکار دیگری را برای درمان درد سیاتیک در نظر میگیرد.
درمان توسط دکتر کایروپراکتیک
دکتر کایروپراتیک نیز همانند دکتر فیزیوتراپ به درمان گرفتگی رگ سیاتیک و دردهای این ناحیه میپردازد. پزشک با تمرینات دست و استفاده از برخی دستگاهها درد را تسکین میدهد. برای این که توسط روشهای دکتر کایروپراکتیک نتیجه بگیرید، باید دورههای درمانی را منظم انجام بدهید. معمولا جلسات درمان و تمرینی در این روش، بیشتر از دورههای درمانی فیزیوتراپی میباشد. در حالت کلی درد سیاتیکی که به کانال نخاعی مرتبط باشد، با روشهای صورت گرفته توسط دکتر کایروپراکتیک درمان میگردد.
معمولا درمانگر کایروپراکتیک از روشهای زیر برای کاهش درد سیاتیک و گرفتگی رگ سیاتیک استفاده مینماید:
- دستگاههای سرمادهنده و گرمادهنده
- ماساژ با دست
- دستگاه اولتراسوند
- دیاترمی
- تحریک الکتریکی عضلات با دستگاه
- تحریک الکتریکی اعصاب با دستگاه
- کشش
- تاباندن اشعه مادون قرمز به محل درد
در حالت کلی با دارو درمانی و تزریقهای عضلانی، ارجاع به پزشک فیزیوتراپ و کایروپراکتیک، انجام تمارین ورزشی و آب درمانی این عارضه حل خواهد شد. اما برای دردهای سیاتیکی خفیف برخی راهکارهای زیر نیز میتواند موثر قلمداد گردد:
درمان گرفتگی رگ سیاتیک با ماساژ
یک راه تقریبا موثر برای درمان گرفتگی رگ سیاتیک ماساژ درمانی است. نمیتوان گفت که ماساژ درمانی یک راه قطعی برای درمان گرفتگی رگ سیاتیک است ولی تا حدودی به تسکین درد کمک بسیار زیادی میکند.
دقت کنید که برای ماساژ دادن نواحی درگیر درد سیاتیک نباید رگ سیاتیک را برای ماساژ انتخاب کنید. زیرا به تشدید درد میانجامد.
ماساژ درمانی را با روغنهای طبیعی انجام دهید. روغن سیاه دانه و گل بنفشه انتخاب بسیار خوبی برای گرفتگی رگ سیاتیک است. زیرا درد را کاهش میدهند.
در ارتباط با نحوهی ماساژ حتما با متخصص طب فیزیکی یا ماساژ درمانگر مشورت نمایید.
درمان گرفتگی رگ سیاتیک با طب سنتی
طب سنتی و استفاده از برخی گیاهان دارویی از دیرباز مورد توجه بسیاری از مردم قرار میگرفت و در حال حاضر نیز طب سنتی میتواند پاسخگوی درمان گرفتگی رگ سیاتیک باشد.
در طب سنتی معمولا هر بیماری از غلبهی انواع اخلاط غالب در بدن رخ میدهد. اگر فردی دچار درد سیاتیک شود، به احتمال زیاد یکی از خلطهای او بر خلطی دیگر غلبه نموده است و شما باید با خوردن برخی غذاها و گیاههای دارویی به اصلاح مزاج بپردازید.
پس از این که مزاج شما به طور کامل اصلاح گردید حالا باید یک سری داروها و دمنوشهای گیاهی را مصرف کنید تا درد تسکین پیدا کند.
در حالت کلی غذاهای با طبع سرد موجب افزایش درد سیاتیک میشود. ما در این جا چند نمونه از غذاها و خوراکیهای با طبع سرد را خدمتتان معرفی مینماییم:
- گوجه
- خیار
- سیب زمینی
- گوشت گوساله
- انواع ترشی جات
- دوغ
- ماست
- حبوبات
- گوشت مرغ بازاری
- ماهی
- مغز، چشم، دل، شکمبه، سنگدان، کباب گاو، گوشت بز
- شفتالو
- انار
- آلوچه
- زرشک
- نارنگی
- تمر هندی
و دیگر خوراکیهای با طبع سرد. برای این که به طور کامل با لیست خوراکیهای با طبع سرد آشنا شوید، میتوانید از اینجا مطالعه نمایید. علاوه بر پرهیز از غذاهای سرد شما میتوانید نوشیدن برخی دمنوشهای گیاهی را نیز برای تسکین درد سیاتیک در برنامهی غذایی خود بگنجانید.
دمنوش زنجبیل، نعناع و گل گاو زبان میتواند برای کاهش دردهای سیاتیک و درمان گرفتگی رگ سیاتیک بسیار کارساز و نتیجه بخش باشد. در حالت کلی افرادی که خلط دم و بلغم در آنها غلبه میکند، دچار عارضه دردهای سیاتیکی میشوند و باید با اصلاح مزاج این دو خلط را تعدیل نمایند. پیاده روی روزانه نیز در کنار راهکارهای بالا توصیه میشود.
درمان خانگی درد سیاتیک
شما میتوانید با استفاده از راهکارهای خانگی نیز به طور موقت تسکین درد سیاتیک بپردازید. ولی باید بدانید که راهکارهای خانگی درد را از ریشه درمان نمیکند فقط شدت درد را کاهش میدهد.
راه اول) برای درمان خانگی دردهای سیاتیک استفاده از کمپرس آب گرم و سرد است
شما میتوانید برای کاهش درد داخل یک کیسهی آب گرم، آب جوشیده داغ را بریزید و بر روی محل درد قرار دهید تا از شدت درد کاسته شود. در پایان کار نیز میتوانید بر روی محل درد، یخ قرار دهید. با سر د و گرم کردن محل درد میتوانید تا حدودی به تسکین درد کمک کنید.
راه دوم) دمنوش زیر را میل کنید
مقداری زردچوبه را داخل شیر بریزید و بعد آن را روی گاز قرار دهید تا به جوش آید. پس از این که حرارت شیر متعادل گردید، حالا میتوانید مقداری عسل را نیز اضافه کنید و نوش جان کنید. در صورت تمایل میتوانید مقداری دارچین یا چوب دارچین را نیز به مواد اضافه کنید.
این دمنوش را میتوانید تا روزی دوبار نیز استفاده کنید ولی اگر دارای بیماریهای زمینهای مثل قلبی عروقی و دیابت هستید باید حتما با پزشک خود مشورت نمایید. زیرا برخی گیاهان با برخی داروها تداخل ایجاد مینمایند.
راه سوم) ماساژ ناحیه با روغنهای درمانی
برای ماساژ ناحیه درگیر درد شما میتوانید مقداری جوز هندی را داخل روغن کنجد بریزید و سپس با ترکیب بدست آمده محل درد را آرام آرام ماساژ بدهید. دقت کنید که روی رگ اصلی درد سیاتیک را ماساژ ندهید.
در قسمت بالا نیز ذکر نمودیم که میتوانید ماساژ را با روغن سیاه دانه و روغن گل بنفشه با پایه زیتون نیز انجام بدهید.
روغنهای درمانی دیگری نیز در بازار وجود دارد که میتوانید با مراجعه به عطاریها و داروخانههای گیاهی آنها را برای درمان گرفتگی سیاتیک تهیه کنید.
راه چهارم) سنبل الطیب
گیاه سنبل الطیب خواص بسیار زیادی برای بدن دارد و همچنین موجب ایجاد حس آرامش و تسکین دردهای سیاتیک نیز میگردد. شما میتوانید به سه شکل سنبل الطیب را مورد استفاده قرار بدهید:
- خرید روغن سنبل الطیب و ماساژ ناحیه با این روغن
- انواع مکملهایی که به شکل قرص در بازار وجود دارد
- خرید گیاه خشک شده و مصرف آن به شکل دمنوش گرم
این گیاه عضلات را شل میکند و درد ایجاد شده بر روی محل عصب را کاهش میدهد. همچنین به بهبود خواب نیز کمک میکند.
راه پنجم) استفاده از روغن فلفل قرمز برای درمان گرفتگی رگ سیاتیک
اگر مشغول فوتبال بازی کردن بودید و یا در اسباب کشی به کمرتان فشار زیادی وارد شد و یا سیاتیک عود نمود، میتوانید این روغن را به موضع درد بمالید و خوب ماساژبدهید تا درد ناحیه را کم کند.
همچنین پماد فلفل قرمز نیز در بازار موجود میباشد و شما میتوانید باز هم به شکل موضعی از تاثیر شگفتانگیز فلفل قرمز بهره ببرید.
راه ششم) استفاده از ضماد دانه شنبلیله و شیر
مقداری دانه شنبلیله را داخل شیر بریزید و خمیر درست کنید و بر موضع درد بمالید. دقت کنید که باید شیر را به مقدار کم اضافه کنید تا بافتی خمیری بدست آید.
درمان درد سیاتیک با طب سوزنی
طب سوزنی نیز همانند طب سنتی طرفداران خاص خود را دارد و شما میتوانید برای درمان گرفتگی رگ سیاتیک و تسکین دردهای سیاتیکی که ناحیه کمر، باسن و پاها را دچار نموده است، به پزشک متخصص طب سوزنی نیز مراجعه کنید.
کلام پایانی
ما روشهای زیادی را برای درمان دردهای سیاتیک به شما پیشنهاد نمودیم ولی شما باید حتما تحت نظر پزشک متخصص درمان شوید. بیماری سیاتیک شدت درد مختلفی دارد و هر کدام از راهکارها برای نوع خاصی از دردها تجویز میشود. به طور مثال کسی که در راه رفتن مشکل دارد و درد نمیگذارد که او به راحتی راه برود، با شخصی که از ناحیه باسن آسیب دیده است بسیار متفاوت میباشد. ولی در حالت کلی سعی کنید که خودسرانه به درمان نپردازید.