برای پیشگیری از سرمازدگی ابتدا باید با سرمازدگی و علت بروز آن آشنا شویم. سرمازدگی زمانی رخ می دهد که پوست در محیطی با دمای پایین قرارد بگیرد و در این حالت دمای پایین باعث آسیب به پوست و بافت های زیرپوست می شود. این حالت با اینکه یک شرایط بالقوه جدی به حساب می آید اما درمان پذیر است.
علل سرمازدگی:
همانطوری که اگر آب در شرایط کاهش دما قرار بگیرد شروع به یخ زدن می کند، انگشتان، دست ها، پاها و حتی بینی و گوش ها اگر در محیطی با دمای پایین قرار بگیریند یخ میزنند. هرچه اندام ها از منطقه مرکزی بدن دورتر باشند، زودتر تحت تاثیر کاهش دما قرار میگیرند و امکان یخ زدن بیشتر خواهد شد.
اینکه چه مدت طول می کشد، سرمازدگی رخ دهد بستگی به میزان پوشش شما و دمای هوا دارد اما باید برای پیشگیری از سرمازدگی هشیار بود چون ممکن است در کمتر از 5 دقیقه تمام این فرایندها رخ بدهد.
پیشنهاد مطالعه:آیا به آنفلوآنزا مبتلا شده ام؟
علائم و راههای پیشگیری از سرمازدگی
در زمان سرمای شدید هوا، اگر پوست پوشیده نباشد، شروع به قرمز شدن یا زخم شدن می کند که اگر این حالت رخ دهد به آن “سوزش سرما” یا Frostnip می گویند. این علامت، از علائم هشدار زودرس محسوب می شوند. برای پیشگیری از سرمازدگی باید از پیشرفت علائم جلوگیری شود. لذا اگر چنین حالتی رخ داد، حتما به یک مکان گرم پناه ببرید.
علائم سرمازدگی بسته به اینکه چه عمقی از بافت درگیر شده باشد، متفاوت است. اما به طور کلی، سرمازدگی به سه مرحله تقسیم می شود.
مرحله زودرس پیشگیری از سرمازدگی:
- رنگ پوست به زرد کم رنگ یا سفید متمایل می شود
- حس خارش، سوزش به صورت سورن سوزن شدن در پوست
مرحله واسط:
- سخت شدن پوست
- نمای براق پوست
در این مرحله اگر پوست گرم شود، تاول هایی پر از مایع یا خون ظاهر می شود.
مرحله پیشرفته:
- پوست بسیار سخت و سرد می شود
- پوست رو به تیره شدن می رود، ابتدا به رنگ آبی و سپس سیاه رنگ
سرمازدگی که ذکر شد، تنها سطوح فوقانی تر پوست را درگیر می کند. موارد پیشرفته تر می توانند به ماهیچه و استخوان نفوذ کنند.
چه علائمی اورژانسی تلقی می شود؟
- رنگ پوست شما تغییر یا در لمس سخت بشود.
- زمانی که نتوانید از آن قسمت پوست هیچ محرکی را حس کنید.
- وقتی پوست شروع به گرم شدن بکند، احساس درد شدید بکنید.
- پوست شروع به تاول زدن بکند.
تشخیص سرمازدگی:
تست تشخیصی خاصی برای سرمازدگی وجود ندارد. لذا پزشک با معاینات بالینی مثل مشاهده پوست، لمس پوست، معاینه اعصاب حسی و گرفتن عکس رادیوگرافی یا مدالیته های دیگر(برای بررسی درگیری استخوان یا ماهیچه) می تواند میزان درگیری را مشخص کند.
درمان سرمازدگی:
- درمان های خانگی
- ابتدا خود را به محیط گرم برسانید، به هیچ عنوان دست های خود را به یکدیگر نمالید چراکه ممکن است آسیب بیشتری ببینند.
- به هیچ عنوان، نقطه یخ زده را در آب داغ فرو نبرید چرا که اگر پوست آن ناحیه بی حس شده باشد، ممکن است متوجه آسیب ناشی از آب داغ نشوید. بهتر است از آب با دمای کمتر از 104 تا 107 فارنهایت استفاده کنید و یا حوله را به آب گرم آغشته کرده و در نواحی مبتلا قرار دهید.
- درمان های بیمارستانی
- قرار دادن اسفنج گرم در نواحی مبتلا
- تجویز مسکن برای کنترل درد در زمان گرم کردن
- انجام عکس برداری مثل MRI برای بررسی عمق آسیب
- تراشیدن پوست مرده
- با استناد به برخی مطالعات، مصرف آسپیرین و یا دیگر رقیق کننده های خون می تواند در زمان گرم کردن به تداوم جریان خون به نواحی مبتلا کمک کند.
- استفاده از محفظه های هایپربار که با قرار گرفتن در آن و استنشاق اکسیژن 100%، خون رسانی به بافت های مبتلا بهتر شده و خطر قطع عضو کمتر شود.
مجموعه سلامت نسیم با ارائه تست های غربالگری بیماری های مختلف، می تواند نگرانی شما عزیزان را در زمینه ی گسترش بیماری ها مرتفع سازد.
منبع: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/frostbite-how-spot-treat-prevent