AppointmentAUDIOGRAMBLOOD CELLSBLOOD PRESSUREBODY SCALEBONE DENSITYBONEBRAINCHECKUPChest_X-rayCHOLESTEROLCOLONDENTALDIAGNOSISDOCTORDROPSDUMBBELLEAREKGENDOSCOPYEXAMINATIONEYE TESTEYEGLOVEHABITSHEARTHEIGHTHEPATITISHOSPITALINHALERKIDNEYLUNGSMAMMOGRAMMASKMEDICAL PRESCRIPTIONMONITORPAPPILLSPROSTHETICPSY_2PSYCHOLOGYREPORTRUNNING TESTSCANservice-bonesservice-brainservice-checkservice-cycservice-earservice-exerciseservice-eyeservice-hearthservice-laservice-teethservice-womenservice-xraySMARTWATCHSPERMSTETHOSCOPETEETHTOMOGRAPHYURINEVACCINATIONVIRUSVital_SignWATCHWOMEN_2WOMEN_3
در عکس opg دندان چه مواردی تشخیص داده میشود؟

بدون شک همه­ ی افراد برای بررسی سلامت دهان و دندان خود و درمان مشکلات احتمالی موجود، در طول عمر چندین بار گذرشان به کلینیک های دندان پزشکی می­افتد. در اکثر موارد پزشک معالج برای تشخیص بهتر و دقیق تر درخواست عکسبرداری از فک  و دندان دارد. یکی از قابل اعتماد ترین شیوه های عکسبرداری، عکس opg دندان است. در این مقاله قصد داریم هرآنچه که لازم است درباره این شیوه عکسبرداری بدانید را برای شما ذکر کنیم.

عکس opg دندان چیست؟

عکس opg دندان به وسیله­ ی اشعه ایکس از دندان های فک بالا و فک پایین تهیه می­شود

تصویر برداری از دندان های بالا و پایین با کمک رادیوگرافی دندان

 

عکس opg دندان (Ortho Pantoma Gram ) در دسته عکس های رادیوگرافی قرار میگیرد که به وسیله­ ی اشعه ایکس از دندان های فک بالا و فک پایین تهیه می­شود و در راستای تشخیص بیماری های دندان و فک بسیار کمک کننده است. در این شیوه عکسبرداری، تمام دندان های فک بالا و پایین، دندان های نهفته، ساختار اطراف دندان ها و بافت ها در یک عکس مشخص می­شوند.

چه زمانی عکس رادیوگرافی دندان یا  opg  دندان تجویز میشود؟

تجویز عکس رادیوگرافی یا opg توسط دندان پزشک معالج برای بررسی دقیق تر سلامت دهان و دندان یک اتفاق رایج و معمول است. برای انجام خدمات درمانی و زیبایی دندان ابتدا درخواست عکسبرداری می­شود تا در صورت وجود مشکلات پنهان به آنها پی برده تا مشکل پیش بینی نشده ای رخ ندهد. در ادامه نحوه گرفتن عکس رادیوگرافی دندان را برای شما بازگو می­کنیم.

مزایای گرفتن عکس opg  دندان چیست؟

عکس برداری opg دندان برای تشخیص بیماری های دندان

تشخیص بیماری های دندان با عکس opg

 

این روش عکسبرداری دو بعدی نسبت به عکسبرداری معمولی دارای وضوح، رنگ بندی و کیفیت بالاتر است. درعکس برداری به شیوه معمولی یک یا تعداد محدودی دندان را میتوان پوشش داد ولی در عکس او پی جی دندان نسبت به عکسبرداری معمولی ناحیه وسیع تری پوشش داده می­شود. بنابراین توسط عکس opg دندان مشکلات و بیماری های بیشتری قابل تشخیص هستند.

از این رو تهیه این عکس بنابر تشخیص و دستور پزشک معالج بیش از سایر روش های عکسبرداری صورت می­گیرد. از دیگر مزایای عکس او پی جی میتوان به صرف زمان کوتاه برای تصویربرداری و تولید خروجی، تابش کم اشعه به بیمار، عدم باقی ماندن اشعه ایکس در بدن پس از عکسبرداری، امکان استفاده از آن برای عکسبرداری کودکان و استفاده از آن برای بیمارانی که محدودیت باز کردن دهان دارند اشاره کرد.

این شیوه عکسبرداری به راحتی بیمار حین معاینه کمک شایانی میکند. این شیوه عکسبرداری به دلیل دوز پایین پرتو اشعه ایکس هیچ گونه خطری برای افراد ندارد و تنها محدودیت استفاده از آن برای خانم های باردار است. این افراد قبل از قرار گرفتن در معرض اشعه باید پزشک را از وضعیت خود آگاه کنند چراکه تابش این اشعه میتواند سقط جنین را در پی داشته باشد.

نحوه گرفتن عکس ( او پی جی) opg  دندان چگونه است؟

به طور کلی تهیه عکس رادیوگرافی دندان به سه شیوه مستقیم، غیر مستقیم و نیمه مستقیم انجام می­شود. در روش مستقیم نحوه گرفتن عکس رادیوگرافی دندان به این شکل است که سنسور الکترونیک درون دهان قرار داده می­شود تا عکس دندان ثبت شود. در روش غیر مستقیم از اسکنر اشعه ایکس استفاده می­شود.

در روش نیمه مستقیم استفاده از ترکیب سنسور و اسکنر اشعه ایکس را شاهدیم. نحوه گرفتن عکس او پی جی در گروه غیر مستقیم قرار میگیرد. دستگاه مورد استفاده برای این عکسبرداری از دو قسمت اصلی لوله اشعه ایکس و فیلم اشعه ایکس تشکیل شده است. این عکسبرداری میتواند به صورت نشسته یا ایستاده صورت بگیرد. برای انجام عکسبرداری، فرد توسط تکنسین در یک شرایط ثابت قرار میگیرد و از او خواسته میشود که برای اطمینان از ثابت ماندن وضعیت دندان ها و عدم حرکت سر، یک قطعه از دستگاه که استریل شده یا با پلاستیک پوشانده شده است را درون دهان خود قرار داده و آن را گاز بگیرد. سپس بازوی چرخان دستگاه که منبع خروج اشعه ایکس است دور سر فرد در یک مسیر نیم دایره ای میچرخد و عکسبرداری انجام می­شود.

نحوه انجام عکس رادیوگرافی (opg) دندان

ایا گرفتن عکس opg  درد دارد؟

در پاسخ به این سوال همانطور که در نحوه گرفتن عکس ( او پی جی) opg ذکر شد این روش عکسبرداری غیر مستقیم، سریع و آسان است و بین 12 تا 20 ثانیه به طول می­انجامد. به همین دلیل فرد هیچ گونه دردی را احساس نمی­کند.

چه بیماری هایی با عکس opg دندان تشخیص داده میشود؟

متخصص دندان پزشک از طریق بررسی عکس opg دندان میتواند به وجود مشکلاتی چون آسیب‌ دیدگی دندان‌ها ازجمله دندان‌های خرد شده، پوسیدگی و عفونت های پنهان، وجود کیست در استخوان‌ های فک، تومورهای فک و سرطان دهان، بیماری پریودنتال پیشرفته، سینوزیت، پریودنتیت یا آبسه ‌های پری اپیکال ، اختلالات مفصل گیجگاهی فکی، نهفتگی دندان و وجود سنگ در غدد بزاقی پی ببرد. همچنین شایان به ذکر است که از عکس او پی جی دندان برای ارزیابی های لازم قبل از کشیدن دندان عقل، ارزیابی بیماری ‌های استخوانی صورت، ارزیابی اولیه و مداوم درمان ارتودنسی و بررسی عدم وجود میکروب دندان برای مسائل زیبایی مانند کاشت ایمپلنت دندان و جراحی چانه و فک استفاده می­شود.

برای گرفتن عکس opg  دندان باید به کجا مراجعه کنیم؟

مراکز تصویر برداری

بهترین مراکز تصویربرداری opg دندان

 

لازم به ذکر است که دستگاه لازم برای عکسبرداری opg ممکن است در تمام مراکز دندان پزشکی موجود نباشد. برای این امر باید به رادیولوژی های مخصوص مراجعه کنید. همچنین توجه داشته باشید همه ی مراکزی که از اشعه ایکس استفاده میکنند باید برای تجهیزاتشان دارای مجوز باشند و از شرایطی که نظام پزشکی تعیین کرده است پیروی کنند. در این راستا مرکز سلامت نسیم در بخش تصویر برداری به همراه متخصصین و دستگاه های پیشرفته آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می­باشد.

کلام آخر

گاهی تشخیص مشکلات و بیماری های دهان و دندان از روی علائم ظاهری و معاینات سطحی امکان پذیر نیست و باعث خطای دندان پزشک می­شود. این تشخیص اشتباه میتواند درمان های غیر ضروری را در پی داشته باشد که نتیجه ای جز اتلاف زمان، اتلاف هزینه و تحمل درد ندارد. پیشرفت علم و تکنولوژی در راستای کاهش این خطاها کمک شایانی می­کند و به انتخاب روش درمانی صحیح کمک زیادی میکند. همانطور که در طول این مقاله اشاره شد بدون شک یکی از مهم ترین تکنولوژی ها، رادیو گرافی و opg است که در زمینه دندان پزشکی کاربرد زیادی دارد و در زمینه کاهش هزینه های درمانی میتواند بسیار موثر باشد.

اشتراک گذاری این پست


تگ‌ها :