یک مطالعه جدید نشان داده که در بهبودیافتگان کووید19، فاکتورهای مهم پاسخ ایمنیبدن به نام سلولهای حافظه B همچنان تکاملیافته و قوی میشوند و آنتی بادیهای بسیار قوی تولید میکنند؛ این آنتیبادیها میتواند انواع جدید ویروس را خنثی کند.
محققان در مقالهای که در Nature منتشر شد عنوان کردهاند که همین سلولهای حافظه B ناشی از واکسن کرونا کمتوانتر هستند و صرفاً برای چند هفته تکامل پیدا میکنند و هرگز محافظت کافی در برابر انواع مختلف ویروس را یاد نمیگیرند.
در حالی که واکسنهای کووید -19 در مقایسه با ارتقای ایمنی بدن پس از ابتلا به کروناویروس، آنتیبادی بیشتری را ایجاد میکنند، اما به نظر میرسد واکنش سیستم ایمنی بدن به عفونت، در مورد سلولهای حافظه B برجستهتر از پاسخ آن به واکسنها باشد.
صرف نظر از این که آنتیبادیها توسط عفونت یا واکسن ایجاد شود، سطح آنها در بسیاری از افراد ظرف شش ماه کاهش مییابد. اما در صورت قرار گرفتن بدن در معرض ویروس، سلولهای حافظه B آماده تولید آنتیبادیهای جدید میشوند.
قبل از این مطالعه، اطلاعات کمی در مورد مقایسه سلولهای B ناشی از واکسن با سلولهای B ناشی از ابتلا به کرونا ویروس وجود داشت. محققان هشدار میدهند که مزایای تقویت سلولهای حافظه B پس از عفونت از خطرات ناشی از ابتلا بیشتر نیست. به بیان دیگر ابتلا هنوز هم خطرناک است.
میشل نوسنزویگ، سرپرست این مطالعه از دانشگاه راکفلر در این رابطه گفت: «در حالی که عفونت طبیعی ممکن است باعث پختهترشدن گستردهتر آنتیبادیها در مقایسه با آنتیبادیهای بعد از واکسیناسیون شود، ولی دقت داشته باشید که ابتلا به کروناویروس می تواند شما را بکشد، ولی واکسن این کار را نمیکند و در واقع از خطر بروز بیماری جدی یا مرگ ناشی از عفونت جلوگیری میکند.»