تغییر در سبک زندگی، عدم فعالیت کافی و استفاده از مواد غذایی ناسالم مشکلات زیادی را برای انسان مدرن به وجود آورده است. یکی از مشکلاتی که این روزها افراد با آن دستوپنجه نرم میکنند، بیماریهای ناشی از داشتن سبک زندگی ناسالم است.
دیابت یکی از این بیماریهاست که بر ارگانهای بدن فرد تأثیر میگذارد. یکی از نگرانیهایی پزشکان برای افرادی که به قند خون مبتلا هستند، تأثیر دیابت بر چشم این افراد است. دیابت عوارض زیادی بر سلامت افراد مبتلا به قند خون میگذارد. در ادامه با ما همراه باشید که با بیماریهای چشمی دیابت بیشتر آشنا شوید.
آیا دیابت باعث بیماریهای چشمی میشود؟
طبق نظر کارشناسان، قند خون تقریباً بر تمامی سلولها و ارگانهای بدن اثرات منفی میگذارد. اثرات سو قند خون بر چشم بیشتر در نواحی قرنیه و شبکیه چشم نمود پیدا میکند. طبق آمار حاصله حدود ۷۰ درصد از بیمارانی که به قند خون مبتلا هستند از عوارض این بیماری بر چشم خود رنج میبرند. اثرات دیابت بر چشمها بهخصوص قرنیه شامل فرسایش مکرر، تأخیر در بهبود زخمها است. در اشک افراد دیابتی حدود 4 برابر از حالت معمول گلوکز بیشتری وجود دارد.
پیشنهاد مطالعه:سن مناسب برای عمل لیزیک چشم – مراقبت ها و نکات مهم عمل لیزیک چشم
تأثیر دیابت بر چشم دقیقاً به چه صورتی است؟
قند خون بالا سلامت چشم افرادی دیابتی را تهدید میکند. خطراتی که دیابت برای چشم به وجود میآورد را میتوان از دو جنبه مورد بررسی قرار داد. اول آنکه چشمها به دلیل دیابت بیشتر در معرض آسیب هستند. دوم آنکه به دلیل همین قند بالا بافت چشمی نمیتواند در مدتزمان کوتاهی خود را بهدرستی ترمیم کند.
علاوه بر موارد گفتهشده به دلیل وجود بیشازحد گلوکز در خون، اعصاب عملکرد خود را از دست میدهند که این عامل میتواند به مشکلی با نام نوروپاتی منجر شود که باعث از دست دادن حس و درد در قرنیه میشود.
انواع بیماریهای چشمی دیابت
همانطور که گفته شد بیمای دیابت میتواند روی چشم های فرد تاثیر بگذارد. در ادامه به چند مورد از بیماریهایی که ممکن است افراد دیابتی به آن مبتلا شوند، اشاره کردهایم.
تاری دید
میزان بالای قند خون میتواند منجر به ایجاد تورم در بافت حساس چشمها شود که این تورم باعث تاری دید در فرد میشود. درصورتیکه قند خون دیابتیها کنترل شود، تاری دید بهصورت قابلتوجهی کنترل خواهد شد. درصورتی که تاری دید دیابتی کنترل نشود، عوارض گوناگونی را به همراه خواهد داشت.
گلوکرم
گلوکوم یا آبسیاه دومین بیماری شایع چشمی دنیا است که در صورت عدم توجه بینایی فرد را تهدید میکند. متأسفانه افراد دیابتی در مقایسه با افرادی که قند خون نرمالی دارند بیشتر در معرض ابتلا به آبسیاه هستند.
آبمروارید
آبمروارید از دیگر بیماریهایی است که در اثر بیماری قند بر چشم ریسک ابتلا به آن بالا میرود. آبمروارید یا کدری چشم در حالت عادی برای افراد در سنین بالا اتفاق میافتد، اما در دیابتیها ریسک ابتلا به این بیماری در سنین پایین نیز وجود دارد. از علائم آبمروارید میتوان به تاری دید شدید اشاره کرد.
ریتونوپاتی دیابتی
ریتونوپاتی دیابتی از دیگر مشکلات دیابت و تأثیر آن بر چشم است. این بیماری از آسیب عروق خونی در شبکه چشم به وجود میآید. نقش شبکه چشم دریافت نور و تبدیل آن به تصویری است که ذهن آن را میشناسد. این بیماری انواع و مراحل گوناگون دارد و هر چه زودتر شناسایی و درمان شود احتمال موفقیتآمیز بودن درمانهای انجامشده بیشتر خواهد بود. درصورتیکه هر یک از علائم زیر را داشتید حتماً با پزشک که معالج مشورت کنید چراکه رتینوپاتی در شرایط حاد بینایی فرد را تهدید میکند. علائم گفتهشده به شرح زیر است:
- احساس دیدن نورهای چشمکزن
- دیدن بافتهایی سوراخ مانند در بینایی
- وجود نقاط سیاه در بینایی
پیشنهاد مطالعه:درمان خشکی چشم در طب سنتی: بررسی علائم + معرفی 12 راهکار فوقالعاده
چه زمانی فرد دیابتی متوجه تأثیر دیابت بر چشم میشود؟
بیماری چشمی دیابت سلامت چشمهای تمامی افراد مبتلا به قند خون را تهدید میکند. به همین دلیل هر فرد دیابتی باید بهصورت مداوم قند خون خود را کنترل کند و سالانه برای معاینه چشمهای خود به چشمپزشک مراجعه کند. این افراد هرگونه تغییر در بینایی را باید جدی بگیرند و آن را نشانهای از علائم دیابت چشمی بداند.
عوامل مؤثر در تأثیر دیابت بر چشم چیست؟
هرچه زمان بیشتری از ابتلا به دیابت گذشته باشد تأثیر آن بر چشم نیز بیشتر است. پس زمان عامل اصلی تأثیر قند خون بالا بر سلامت چشم به حساب میآید. از دیگر عواملی که سلامت چشمها را تهدید میکند عدم کنترل قند خون و عدم توجه به دستورات پزشک است.
از دیگر عواملی که در زمان ابتلا به دیابت مشکلات چشمی را تشدید میکند فشارخون است که میتواند روند بهبود چشمها را به تأخیر بیندازد.
اثرات دیابت بر پرده چشم چیست؟
پرده چشم یا شبکیه یکی از مهمترین بخشهای چشم بهحساب میآید. درصورتیکه آسیبی به این بخش وارد شود فرد نمیتواند تصویر واضحی از جهان اطراف خود ببیند. همانطور که در بخش انواع بیماریهای چشمی دیابت گفته شد در صورت آسیب به شبکیه فرد به رتینوپاتی مبتلا شده است. این بیماری در افرادی که قند خون بالا دارند بسیار خطرناک است؛ چراکه ریسک نابینایی را در این افراد بالا میبرد.
در افراد دیابتی به دلیل وجود بیشتر از حالت نرمال قند در خون ریز عروق و مویرگهای بخش شبکیه آسیب میبیند. بیماری رتینوپاتی دیابتی بهعنوان یک عارضه التهابی در علم پزشکی شناختهشده که باید به سرعت به آن رسیدگی کرد.
چه زمانی باید معاینات چشمی انجام شود؟
طبق نظر پزشکان هر بیماری دیابتی باید بهصورت منظم و بسته به نوع دیابت معاینات دورهای چشمی را انجام دهد. به صورتی که هر 6 ماه باید برای معاینه چشمها به چشمپزشک مراجعه کنند. به خاطر داشته باشید درصورتیکه هر یک از علائم زیر را داشتید، سریعاً به پزشک مراجعه کنید:
- تصاویری تار یا موجدار
- تغییر و ضعیفتر شدن چشم بهصورت مکرر
- وجود مناطق تاریک در بینایی یا از دست دادن بینایی
- دیدن رنگها بهصورت کمرنگ
- وجود لکهها یا رشتههایی در مقابل چشم (مگس پران چشم)
- وجود نورهای چشمکزن در بینایی
چه آزمایشهایی برای پی بردن به بیماریهای چشمی دیابت انجام میشود؟
ازآنجاییکه با تأثیر دیابت بر چشم آشنا شدید، حال باید بدانید که چه آزمایشهایی برای پی بردن به بیماریهای چشمی دیابت انجام میشود. بهترین روش برای پی بردن به بیماریهای چشمی دیابت یک آزمایش کامل بینایی است که توسط چشمپزشک انجام میشود. این سنجش به صورتی است که یک قطره در چشم فرد ریخته میشود که مردمک چشم را باز کند و توسط آن پزشک بتواند بافت درون چشم مثل شبکیه را بهدرستی ببیند. با این روش میتوان بهراحتی به مشکلات چشمی پی برد. ممکن است بعد از آزمایش اندکی سوزش چشم داشته باشید که جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد.
البته نباید از اثر انسولین بر چشم نیز غافل شد. درصورتیکه فردی به دیابت مبتلا باشد و در مصرف انسولین تجویزشده از طرف پزشک سهلانگاری کند، امکان بروز مشکلات چشمی با سرعت بیشتری وجود خواهد داشت.
چه درمانهایی برای تأثیر دیابت بر چشم وجود دارد؟
با توجه به شرایط چشم فرد دیابتی و میزان پیشرفت بیماری چشمی پزشکان روشهای مختلفی را برای درمان انتخاب میکنند. در ادامه به معرفی چند روش درمان چشم دیابتی اشارهکردهایم.
درمان با استفاده از دارو
یکی از داروهایی که پزشک برای درمان ممکن است تجویز کند، داروهای ضد فاکتور رشد اندوتلیال عروقی (VEGF) است. این داروها مانع از رشد عروق خونی بهصورت غیرطبیعی در شبکیه میشود. طی تحقیقات انجامشده این داروها ریسک از دست دادن بینایی ناشی از آسیب به پرده چشم را کم کرده و در برخی موارد بینایی افراد را بهبود میبخشد.
درمان با استفاده از لیزر
این روش نتیجه بخشی بیشتری به نسبت روش درمانی با دارو دارد؛ چراکه درصد برگشت بینایی ازدسترفته با این روش بیشتر گزارششده است. درروش درمان با لیزر هدف اصلی کاهش التهاب بافت شبکیه است. برای انجام لیزر درمانی که به آن روش انعقاد نوری نیز میگویند از پرتوهای نوری باقدرت مشخص استفاده میشود.
جراحی آبمروارید یکی از بیماریهای چشمی دیابت
این جراحی بسیار ساده است و در آن مایع کدری که بینایی را با مشکل مواجه کرده است برمیدارند. افرادی که این عمل را انجام میدهند غالباً بعد از جراحی بینایی آنها بهتر میشود.
جمعبندی
بیماری قند خون به دلیل تغییر در سبک زندگی افراد این روزها شایع شده است. این بیماری بر تمامی اعضا بدن تأثیر میگذارد. در مقاله بالا به تأثیر دیابت بر چشم پرداختیم و بیماریهای ناشی از قند خون بالا را به شما معرفی کردیم. درصورتی که به مشاوره بیشتر و معاینات چشمی احتیاج دارید، میتوانید به مرکز سلامت نسیم مراجعه کنید یا برای دریافت اطلاعات بیشتر تماس بگیرید.