شاید در نگاه اول بررسی انواع فشارخون و درمان آن آسان بنظر برسد اما در واقعیت برای تشخیص فشار خون، باید پزشک شما را معاینه کند و در مورد سابقه پزشکی و هرگونه علائم شما سؤال برسد. تشخیص مشکل فشار خون به سادگی اندازگیری فشار خون با دستگاه نیست. با ما همراه باشید تا انواع فشارخون و درمان آن را بشناسید.
اندازهگیری فشار خون
فشار خون، فشار موجود در شریانها را هنگام ضربان قلب (عدد بالا، فشار سیستولیک نامیده میشود) و بین ضربانهای قلب (عدد پایین، فشار دیاستولیک نامیده میشود) اندازهگیری میکند.
اولین باری که فشار خون شما بررسی میشود، باید فشار خون در هر دو بازو اندازهگیری شود تا مشخص شود که آیا تفاوتی وجود دارد یا خیر. پس از آن، باید از دستی که عدد بالاتری دارد، برای اندازگیری و بررسی فشار خون استفاده شود.
فشار خون بر حسب میلیمتر جیوه (mm Hg) اندازهگیری میشود. عدد فشار خون دو عدد دارد.
عدد بالایی، فشار سیستولیک نامیده میشود. عدد اول یا بالایی، فشار خون در شریانها را هنگام ضربان قلب اندازهگیری میکند.
عدد پایینی، فشار خون دیاستولیک نامیده میشود. عدد دوم یا پایینی، فشار خون در شریانها را بین ضربانهای قلب اندازهگیری میکند.
فشار خون بالا در صورتی بالاست که عدد فشار خون برابر یا بیشتر از ۱۳۰/۸۰ میلیمتر جیوه باشد. تشخیص فشار خون بالا معمولاً بر اساس میانگین دو یا چند بار اندازگیری فشار خون تعیین می شود و شما نمی توانید با یک بار اندازگیری فشارخون و بدون بررسی علائم ثانویه تشخیص دهید که فشار خون شما بالاست و این تشخیص باید توسط پزشک انجام گیرد.
انواع فشارخون بالا
فشار خون بر اساس میزان بالا بودن آن گروهبندی میشود. این گروه بندی به درمان موثرتر کمک می کند.
فشار خون بالا مرحله ۱
در این مرحله عدد بالایی بین ۱۳۰ تا ۱۳۹ میلیمتر جیوه یا عدد پایینی بین ۸۰ تا ۸۹ میلیمتر جیوه است.
فشار خون بالا مرحله ۲
هنگامی که عدد بالایی ۱۴۰ میلیمتر جیوه یا بالاتر است یا عدد پایینی ۹۰ میلیمتر جیوه یا بالاتر باشد جزء مرحله ی دوم تقسیم بندی می شود.
مرحله 3
گاهی اوقات فشار خون پایین طبیعی است (کمتر از ۸۰ میلیمتر جیوه) اما عدد بالایی بالا است. به این حالت فشار خون سیستولیک ایزوله میگویند. این نوع فشار خون بالا در افراد بالای ۶۵ سال رایج است.
آزمایشهای لازم
اگر فشار خون بالا در شما تشخیص داده شود، پزشک شما آزمایشهای ثانویه ای را برای بررسی علت برای شما تجویز می کند.
پایش سرپایی
در این مرحله لازم است که فشار خون بیمار به طور متناوب طی بازه ی 24 ساعت مورد بررسی و نظارت قرار گیرد. پایش سرپایی فشار خون کمک می کند که پزشک مطمئن شود که آیا مشکل فشار خون بالای شما مربوط به استرس و شرایط زمینه ای مقطعی است یا شما دچار بیماری فشار خون بالا شده اید.
اگر دستگاه فشار خون دقیق در منزل داشته باشید، پزشک به شما توصیه می کند که هر دو ساعت یک بار طی مدت 24 ساعت فشار خون خود را اندازگیری و یادداشت کنید.
بیشتر بدانید: آزمایش چکاپ کامل مردان شامل چیست؟
آزمایش های مورد نیاز
آزمایش خون و ادرار برای بررسی شرایطی که میتواند باعث فشار خون بالا یا بدتر شدن آن شوند، انجام میشود. به عنوان مثال، آزمایشهایی برای بررسی سطح کلسترول و قند خون شما انجام میشود.
همچنین معمولا آزمایشهای برای بررسی عملکرد کلیه، کبد و تیروئید باید انجام گیرد.
الکتروکاردیوگرام آزمایش دیگری است که برای بررسی شرایط قلبی انجام می شود. این آزمایش سریع و بدون درد است که فعالیت الکتریکی قلب را اندازهگیری میکند.
این آزمایش میتواند سرعت یا کندی ضربان قلب را نشان دهد. در طول نوار قلب، حسگرهایی به نام الکترود به قفسه سینه و گاهی اوقات به بازوها یا پاها متصل میشوند. سیمها حسگرها را به دستگاهی متصل میکنند که نتایج را چاپ می کند.
اکو قلبی
این آزمایش غیرتهاجمی از امواج صوتی برای ایجاد تصاویر دقیق از قلب در حال تپش استفاده میکند. این روش نشان میدهد که چگونه خون از طریق قلب و دریچههای قلب حرکت میکند و اگر مشکل قلبی وجود داشته باشد در اکو قلبی قابل مشاهده است.
روش اندازهگیری فشار خون در خانه
معمولا پزشک از شما میخواهد که به طور منظم فشار خون خود را در خانه بررسی کنید. بررسی در خانه روش خوبی برای پیگیری فشار خون شماست. این مورد به پزشک کمک میکند تا بداند که آیا داروی شما مؤثر است یا وضعیت شما بدتر میشود.
دستگاههای اندازهگیری فشار خون خانگی در فروشگاهها و داروخانههای محلی موجود است.
فشار خون پایین چیست؟
اگر فشار خون شما ۹۰/۶۰ میلیمتر جیوه یا کمی کمتر باشد، همیشه جای نگرانی نیست. اگر هیچ علائم دیگری ندارید و سایر آزمایشات شما شامل قندخون، چربی خون، اکو قلبی طبیعی است جای نگرانی برای شما نیست.
بیشتر بدانید: درمان خانگی فشار خون بالا: 15 راهکار طبیعی و موثر برای درمان فوری
درمان های موثر برای فشارخون
تغییر سبک زندگی میتواند به کنترل و مدیریت فشار خون بالا کمک کند. پزشک شما معمولا توصیه می کند که تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید، از جمله:
- رژیم غذایی سالم برای قلب با نمک کمتر
- فعالیت بدنی منظم
- حفظ وزن سالم یا کاهش وزن
- محدود کردن مصرف الکل
- سیگار نکشیدن
- 7 تا 9 ساعت خواب روزانه
گاهی اوقات تغییرات سبک زندگی برای درمان فشار خون بالا کافی نیست. اگر این تغییرات کمکی نکنند، پزشک شما داروهایی را برای کاهش فشار خون شما تجویز می کند.
داروها برای درمان فشار خون بالا
نوع داروی مورد استفاده برای درمان فشار خون بالا به سلامت کلی و میزان فشار خون شما بستگی دارد. دو یا چند داروی فشار خون اغلب بهتر از یک دارو عمل میکنند. بنابراین نمی توان یک دارو را توصیه کرد که برای همه ی افراد مناسب باشد.