سنجش بینایی کودکان در منزل برای هر خانوادهای امری حیاتی محسوب میشود. کودکان امید بخش زندگی ما خانوادهها هستند و درگیر شدن با هر نوع بیماری، اول از همه ما را دچار رنجش قرار میدهد و حس آزرده خاطر بودن را در ما به وجود میآورد.
به عنون یک والد مسئولیت پذیر و مادری مراقب میتوانید با ترفندها و روشهایی سلامت کودک خود را هر چند وقت یک بار مورد سنجش و ارزیابی قرار دهید. البته نمیتوان سلامت کلی را در خانه مورد ارزیابی قرار داد ولی میتوانید برای سنجش بینایی کودکان در منزل روشهایی را برگزینید.
چشم یکی از مهمترین اعضای بدن انسان تلقی میگردد و مراقبت از چشم را باید جدی بگیرید. اگر از چشم خود و یا کودکتان مواظبت نکنید، ممکن است در آینده به بیماریهای دیگری که در اثر عارضهی چشمها به وجود میآیند، دچار شوید.
ممکن است مقاله درمان خشکی چشم در طب سنتی برای شما مفید باشد.
معاینه چشم کودک در منزل
برای سنجش بینایی کودک در منزل شما باید در اولین گام یک نمودار سنجش بینایی تهیه نمایید. این نمودار متشکل از حروف E کوچک تا بزرگ میباشد. بزرگترین سایز این حرف باید 2.5 سانتی متر باشد.
ما در این جا دربارهی مقیاسبندی صحبت میکنیم و حروفی که شما باید آن را بر روی کاغذ تداعی کنید باید از 2.5 سانتی متر آغاز شود و به ابعاد کوچکتری تقسیمبندی شود.
شاید در مطب برخی پزشکان دیده باشید حروف E که در بالای نمودار کشیده شده است، اندازهی بسیار بزرگتری از 2.5 سانتی متر دارد. در این خصوص باید به شما بگوییم که مقیاس E برای چشمهای افراد سنین مختلف متفاوت میباشد. و براساس استانداری که تعیین شده است، برای کودکان زیر 6 سال بزرگترین اندازه حروف E 2.5 سانتی متر میباشد.
حتما بخوانید: مقالهای دربارهی درمان فوری سردرد شدید نوشتیم شاید برای شما مفید باشد
مراحل و شروع به کار آزمون سنجش بینایی کودک در منزل
برای شروع این کار شما میتوانید این حروف را در برنامه ورد تایپ کنید و اندازهها را از نوار ابزار بالای برنامه مشخص نمایید.
دقت کنید که بزرگترین حرف E که در بالای نمودار جای میگیرد باید BOLD یا پررنگ شود. پس از اتمام کار برگه را چاپ نمایید.
- حروف E باید در جهتهای مختلفی(بالا، پایین، چپ و راست) تایپ و یا نوشته شود.
اگر به کامپیوتر دسترسی ندارید میتوانید یک کاغذ مناسب بردارید و خودتان با یک ماژیک حروف E را از اندازهی بزرگ (2.5 ساتی متر) تا کوچک بنویسید.
- در گام بعدی شما باید این کاغذ را بر روی دیوار بچسبانید. اگر نور منزل شما کافی نیست میتوانید از یک چراغ در بالای کاغذ استفاده کنید و یا یک چراغ قوه را در بالای کاغذ و هنگامی که ایستادهاید به دست بگیرید تا نور آن به کاغذ بخورد.
- کودک را به اندازهی سه متر دورتر از کاغذ نصب شده و بر روی یک صندلی مناسب بنشانید و از او بخواهید که دستانش را بر روی یک چشم قرار دهد و یا کامل ببندد.
- یک قلم بردارید و حروف را تک به تک به کودکتان اشاره نمایید تا جهت حروف را با دست به شما نشان دهد.
- حروف را به صورتی خطی انتخاب نمایید تا او به شما بگوید که در کدام جهت است. به عبارتی همان خطی که کودک پاسخ درست را میدهد، یادداشت نمایید.
- آخرین خطی که کودک جواب درست را به شما داد، نتیجهی سنجش بینایی کودک در منزل میباشد. (دقت کنید که منظور ما از آخرین خط، خط آخر نمودار نمیباشد. بلکه ما در این جا در باره آخرین خطی که کودک پاسخ درست به آن داده است، صحبت مینماییم و ملاک ارزیابی ماست.)
- مراحل سنجش بینایی کودک در منزل باید برای هر دو چشم انجام شود. اگر میخواهید چشم دیگر کودک را مورد ارزیابی و سنجش قرار دهید، از کودک بخواهید دستان خود را بر روی چشم دیگرش قرار دهد تا بتوانید چشم مدنظر را مورد ارزیابی قرار دهید.
بینایی سنجی کودکان در منزل
تست بینایی سنجی کودکان در منزل برای کودکان بین زیر 3 سال تا بالای 5 سال مورد سنجش و ارزیابی قرار میگیرد. معمولا این تست برای کودکانی که به کلاس اول میروند، توسط سازمان آموزش و پرورش انجام میشود.
- کودکی که زیر 3 سال سن دارد، باید بتوانند به خط 1 تا 5 پاسخ صحیح بدهد.
- کودکان بین 3 تا 4 سال باید بتوانند به خط 1 تا 5 و یا 1 تا 6 پاسخ صحیح بدهند.
- کودکانی که سن آنها بیشتر از 5 سال است، باید بتوانند تا خط 8 پاسخ صحیح بدهند.
بدین وسیله شما میتوانید به ارزیابی سلامت چشمان کودک خود بپردازید. اگر کودکتان نتوانست درست پاسخ بدهد، آنگاه وظیفهی شماست تا به متخصص چشم مراجعه نمایید. بینایی سنجی اصولی توسط پزشک و یا بیناییشناس صورت میپذیرد.
نکته 1: اگر خودتان نمیتوانید در خانه چنین نموداری را تهیه نمایید، میتوانید نمودار آماده و چاپ شده آن را خریداری نمایید.
نکته 2: این تست صرفا بدین منظور انجام میشود تا مشخص گردد که کودک شما برای ارزیابی سلامت چشمانش به چشم پزشک احتیاجی دارد یا خیر؟
سنجش بینایی کودکان 3 تا 6 سال
برای کودکان 3 تا 6 سال شما میتوانید از همین روشی که ما در بالا به طور کامل شرح دادهایم، برای سنجش بینایی کودکان در منزل استفاده نمایید. دقت کنید که نمودار قرار گرفته شده باید دقیقا در راستای جایی که کودک در آن نشسته است، باشد.
اگر کودک بر روی زمین مینشیند باید دقیقا با قد کودک همتراز گردد و اگر بر روی صندلی نشسته است باید متناسب با قد صندلی بر روی دیوار نصب گردد.
همچنین شما میتوانید نزد یک بیناییشناس بروید تا این کار را برای شما انجام بدهد. ولی خودتان میتوانید این کار را به درستی انجام بدهید.
سنجش بینایی کودکان در منزل کار سختی به حساب نمیآید و به راحتی و با استفاده از چند ابزار ساده میتوانید، وضعیت سلامت چشم کودک را مورد ارزیابی قرار دهید.
مرکز سلامت نسیم، خدمات تست بینایی کودکان را برای شما انجام میدهد
شاید در اولین سخنی که به زبان میآید، این باشد که باید برای سنجش سلامت چشمهای کودک، سریعا به متخصص چشم مراجعه نمود. ولی برای کودکان بهتر است که به فوق تخصص چشم پزشکی کودکان و استرابیسم (انحراف چشم) مراجعه نمایید. ما در مرکز سلامت نسیم، توسط متخصصان حوزه چشم پزشکی کودک به سنجش بینایی کودکان میپردازیم.
بیماریهایی که در کودکان به وجود میآید باید حتما تحت نظر متخصصین مربوط به سلامت کودکان تحت درمان قرار گیرد. ساختار بدنی کودکان با بزرگسالان متفاوت میباشد و به همین ترتیب تخصصهای مختلفی برای بیماریهای مختلفی که در کودکان به وجود میآید، وجود دارد.
چه علائمی نشان میدهد که کودک نیاز به معاینه چشم و یا ارزیابی سلامت چشمانش دارد؟
- وقتی که کودکتان دائما با پشت دستهایش چشمانش را میمالد، باید بررسی نمایید که چرا کودک این کار را انجام میدهد.
- در هنگام مواجهه شدن با نور آفتاب، چشمانش را سریع میبندد و یا دائم باز و بسته میکند. اگر دفعات انجام این کار زیاد باشد، باید حتما وضعیت چشمان او را مورد ارزیابی قرار دهید.
- عدم علاقه به خواندن کتاب یا تماشای تلویزیون و یا در خواندن کتاب مشکلاتی را احساس کند.
- برای کودکان زیر 2 سال یا در زیر 3 سال اگر مشاهده نمودید که کودک برای دیدن اشیاء جسم را در نزدیکی چشمان خود میآورد، و یا هنگامی که چیزی را میخواهد بخورد به چشمان خود نزدیک میکند تا ببیند که قرار است چه بخورد، میتوان نتیجه گرفت که چشمان او نیاز به ارزیابی سلامت کلی دارد.
- پلک زدن زیاد و یا دیدن نشانههایی از عدم تمرکز در چشمها میتواند نشانهی مشکلت چشمی باشد و شما میتوانید در اولین گام به سنجش بینایی کودکان در منزل بپردازید.
چه نوع مشکلاتی در تست بینایی کودکان مشخص میشود؟
عارضههای نزدیک بینی، دور بینی، تنبلی چشم، انحراف چشم، عدم تعادل دید در دو چشمان، اختلالات تطابق و یا اختلال حرکت در دو چشم و دیگر مشکلات دیگر با تست بینایی کودکان انجام میشود.
ممکن است مقاله درمان خانگی انحراف چشم برای شما مفید باشد.
آیا میتوان تنبلی چشم را با روش سنجش بینایی کودکان در منزل به طور کامل تشخیص داد؟
تنبلی چشم زمانی در فرد پدیدار میگردد که:
- چشمهای کودک انحراف داشته باشد و یا یک چشم ضعیف از چشم دیگر باشد.
- اگر چشمهای کودک در بدو تولد لوچ باشد نیز میتواند در آینده فرد را با عارضهی تنبلی چشم درگیر نماید.
- کودکانی که با انواع اختلالات ژنتیکی متولد میشوند، بیشتر در معرض خطر این عارضه قرار دارد. اختلالاتی همچون: سندروم داون، آلبینیسم یا زالی و یا عدم تشکیل یک چشم در بدو تولد. این اختلالات معمولا با انحراف چشمها همراه میباشد. زمانی که کودک به شما نگاه میکند، چشمها دقیقا در یک مرکز قرار ندارند و به نظر میرسد که فرد شما را جا به جا نگاه میکند.
نکته: اگر تنبلی چشم درمان نشود، چشم ضعیفتر در معرض خطر ابتلا به نابینایی دائم قرار میگیرد.
اگر در هنگام انجام تست بینایی سنجی کودکان در منزل متوجه شدید که کودک نمیتواند به درستی جهتها را تشخیص بدهد، آنگاه میتوانید در نظر خود استدلال کنید که شاید کودک شما به عارضهی تنبلی چشم دچار باشد. البته یکی از نشانههای عارضه تنبلی چشم درست ندیدن و یا ضعیف شدن چشمها میباشد.
پزشک برای حل این مشکل عینک را تجویز مینماید و در یک دوره زمانی خاص، چشمی که سالمتر است باید به طور کامل بسته شود و فرد نباید از چشمان خود کار بکشد.
کلام پایانی
حتما راهکارهای خانگی بینایی سنجی کودکان در منزل را جدی بگیرید. تا حدودی انجام تست بینایی سنجی کودکان در منزل میتواند شما را از وضعیت سلامت چشمان دلبندتان آگاه سازد.