AppointmentAUDIOGRAMBLOOD CELLSBLOOD PRESSUREBODY SCALEBONE DENSITYBONEBRAINCHECKUPChest_X-rayCHOLESTEROLCOLONDENTALDIAGNOSISDOCTORDROPSDUMBBELLEAREKGENDOSCOPYEXAMINATIONEYE TESTEYEGLOVEHABITSHEARTHEIGHTHEPATITISHOSPITALINHALERKIDNEYLUNGSMAMMOGRAMMASKMEDICAL PRESCRIPTIONMONITORPAPPILLSPROSTHETICPSY_2PSYCHOLOGYREPORTRUNNING TESTSCANservice-bonesservice-brainservice-checkservice-cycservice-earservice-exerciseservice-eyeservice-hearthservice-laservice-teethservice-womenservice-xraySMARTWATCHSPERMSTETHOSCOPETEETHTOMOGRAPHYURINEVACCINATIONVIRUSVital_SignWATCHWOMEN_2WOMEN_3
راهکارهای تست شنوایی سنجی کودکان

تست شنوایی سنجی کودکان انواع مختلفی دارد که بسته به توانایی و درک کودک برای او انجام می‌شود، به طور کلی دو نوع تست شنوایی سنجی وجود دارد که می‌تواند هم به صورت مجزا و هم به شکل توامان برای غربالگری شنوایی کودکان و نوزادان انجام گیرد. آمارها نشان می‌دهد از هر هزار کودک 5 نفر آنها به صورت ناشنوا یا کم شنوا متولد می‌شوند.

بهترین زمان تست شنوایی سنجی نوزاد و اقدام برای درمان در مورد نوزادان ناشنوا یا کم شنوا سه ماه اول تولد است. در صورت عدم تشخیص به موقع کم شنوایی یا ناشنوایی، این مسئله منجر به بروز مشکلات گفتار و زبان در سنین بالاتر و نیز مشکلاتی در دوران مدرسه نظیر عقب ماندگی تحصیلی و اختلالات یادگیری می‌شود. در همین مورد در ادامه راهکارهایی برای تست شنوایی سنجی کودکان را به شما معرفی خواهیم کرد.

تست شنوایی سنجی کودکان- اهمیت تست شنوایی کودکان قبل از 6 ماهگی-مرکز سلامت نسیم

تست شنوایی سنجی کودکان- اهمیت تست شنوایی کودکان در سه ماه اول تولد

تست شنوایی سنجی چگونه انجام می‌شود؟

در حالت کلی تست شنوایی سنجی دارای دو تست ادیومتری تن خالص و ادیومتری گفتاری است.

ادیومتری تن خالص

در طول انجام این تست چند صدا که شدت و بلندی هرکدامشان با یکدیگر متفاوت است، از طریق هدفون به گوش بیمار فرستاده می‌شوند و بیمار با شنیدن هر صدا باید دکمه‌ای که در دست دارد را فشار دهد. صداهایی که به گوش بیمار می‌رسند شامل اصوات پایین، متوسط و بلند هستند که بیمار باید آنها را از یکدیگر تشخیص داده و بدین ترتیب وضعیت شنوایی او مشخص می‌شود.

ادیومتری گفتاری

در این تست کلمات یک بخشی و دو بخشی و یا همان تک سیلابی و دو سیلابی از طریق میکروفون متخصص ادیولوژیست به بیمار رسانده می‌شود و بیمار باید کلمه‌ای را که شنیده است تکرار کند. در پایان با جمع زدن تعداد جواب‌های درست بیمار وضعیت شنوایی او قابل ارزیابی است.

تست شنوایی سنجی نوزاد

تست شنوایی سنجی نوزادان

روش های تست شنوایی سنجی نوزادان

در مورد نوزادان دو نوع تست شنوایی سنجی وجود دارد؛ تست OAE (گسیل های صوتی گوش) و تست ABR (پاسخ های ساقه مغز شنوایی) که در ادامه به توضیح هر کدام به صورت جداگانه خواهیم پرداخت.

تستOAE  (گسیل های صوتی گوش)

در این مدل از تست، پروبی نازک و انعطاف‌پذیر در گوش نوزاد قرار داده می‌شود و اصوات به کمک پروب به گوش فرستاده می‌شود. در نوزادانی که گوش سالمی دارند این صدا باعث تولید پاسخ OAE شده و سپس توسط میکروفون پروب ضبط می‌شود. در نوزادانی که کم‌شنوا هستند هیچ پاسخی دریافت و ثبت نمی‌شود. این تست کاملا بدون درد است و فقط چند دقیقه طول می‌کشد و زمانی که کودک خواب است انجام می‌شود.

تست ABR  (پاسخ های ساقه مغز شنوایی)

این تست نیز همانند تست شنوایی سنجی قبلی بدون درد است و در تنها در عرض چند دقیقه انجام می‌شود آن هم در زمان خواب کودک و به راحتی. در این تست الکترودهایی به پیشانی و پشت گوش نوزاد وصل می‌شود و هدفون‌هایی روی گوش‌هایش قرار داده می‌شود تا نوزاد صداهایی مانند صدای کلیک دریافت کند. به کمک این تست فعالیت عصبی عصب شنوایی و ساقه مغز شنیداری اندازه گرفته می‌شود.

اما در نهایت پس از انجام این تست‌ها اگر نتایج نشان از کاهش شنوایی نوزاد داشته باشد نیاز به انجام تست‌های دیگر در حوزه شنوایی سنجی کودک وجود دارد چرا که بسیار مهم است که کم شنوایی کودک تا قبل از 3 ماهگی تشخیص داده شود. بازه زمانی پیش از 6 ماهگی نوزاد، زمان بسیار مهمی در یادگیری زبان و گفتار است به همین علت اهمیت دارد که پس از تشخیص ناشنوایی یا کم شنوایی یک نوزاد توسط تست شنوایی سنجی کودکان تا پیش از 6 ماهگی نوزاد برای درمان و توان‌بخشی‌های لازم اقدام شود.

تست شنوایی سنجی کودکان

تست شنوایی سنجی کودکان

روش های تست شنوایی سنجی کودکان

در زمینه تست شنوایی سنجی کودک علاوه بر دو تست نام برده در بخش قبل، تست دیگری به نام ادیومتری رفتاری وجود دارد که در غربالگری کودکان مورد استفاده قرار می‌گیرد. ادیومتری رفتاری یک تست شنوایی سنجی از کودکان است که در آن پاسخ‌های رفتاری کودک به صداهای مشخص بررسی می‌شود. کودکان کم شنوا یا ناشنوا مشکلشان با علامت‌های واضحی چون عدم واکنش به صدا کردن اسمشان، زیاد کردن صدای تلویزیون در هنگام دیدن، ناتوانی در پیدا کردن منشأ صداها و همچنین عدم تمرکز کودک یا کم توجهی بروز و ظهور پیدا می‌کند. تست شنوایی سنجی نوزادان و کودکان نیز از طریق همین علائم سعی در تشخیص مشکلات این کودکان دارد. ادیومتری رفتاری برای کودکان انواع مختلفی دارد که شامل تست‌های زیر می‌شود:

Behavioral Observation audiometry

این تست مخصوص کودکان زیر 5 ماه است که در آن صداهایی برای کودک پخش می‌شود و واکنش‌هایی نظیر ساکت شدن و گشاد شدن مردمک چشم از او دریافت می‌شود.

Conditioned Play Audiometry

این تست شنوایی سنجی به طور ویژه برای کودکان 2 الی 3 سال طراحی شده است. در این تست یک عروسک برای جلب توجه کودک مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای مثال اسباب بازی مثل یک توپ به کودک داده می‌شود و از او می‌خواهند در صورت شنیدن صدا آن را به درون یک سبد پرتاب کند. برای این که این تست‌ها اثر بخش باشد به یک اودیولوژیست حرفه‌ای و شرطی ساختن کودک به درستی نیاز دارید.

Play audiometry

در این تست شنوایی صداها به کمک اودیومتر با هدفون خاصی که بر روی گوش کودک است، با شدت و فرکانس‌های متفاوتی به گوش کودک می‌رسند، این تست شنوایی سنجی به شکل یک بازی با کودک صورت می‌گیرد و موفقیت آن کاملا به مهارت ادیولوژیست شما بستگی دارد و اینکه کودک تا چه میزان آماده همکاری با متخصص مربوطه است. این کار به صورت شرطی کردن کودک رخ می‌دهد به این شکل که از او خواسته می‌شود تا هر بار صدایی را شنید کاری را با اسب بازی خود انجام دهد. این تست به میزان همکاری کودک و مهارت متخصص شنوایی (ادیولوژیست) بستگی دارد و همیشه قابل انجام نیست.

Visual reinforcement audiometry

این تست شنوایی سنجی نوزادان و کودکان برای بچه‌های 6 ماه تا دو سال قابل انجام است، از آنجایی که کودک کم‌شنوا یا ناشنوا از یافتن منبع و منشأ صدا عاجز است این تست شنوایی سنجی بر این پایه طراحی شده است، در این تست از کودک خواسته می‌شود تا با هر بار شنیدن صدا به سمت منبع صدا نگاه کند در صورت انجام این کار به شکل درست کودک یک پاداش قابل دیدن مثل روشن شدن چراغ اسباب بازی دریافت می‌کند.

تست شنوایی سنجی در کودکان بالای 3 سال

علاوه بر همه تست‌های گفته شده یک سری دیگر از تست‌ها وجود دارند که برای کودکان بالای 3 سال مناسب هستند:

ادیومتری تون خالص

این تست استانداردترین تست شنوایی سنجی در کودکان است که می‌تواند میزان و نوع کم‌شنوایی کودک را بر روی ادیوگرام کاملا ترسیم کند. در این تست از طریق هدفونی که بر روی گوش کودک است صداهای مختلفی از نظر فرکانس و شدت به گوش کودک فرستاده می‌شود و از او خواسته می‌شود تا بعد از شنیدن صدا پاسخی همچون بالا بردن دست یا فشار دادن یک دکمه را انجام دهد.

تیمپانومتری

کلینیک‌های شنوایی سنجی برای بررسی عملکرد گوش میانی از تست تیمپانومتری استفاده می‌شود. این تست به طور معمول برای نوزادان انجام نمی‌شود چرا که لازم است حین انجام آن بی حرکت باشند که همین امر انجام آن را برای کودکان کم سن مشکل می‌کند. تست تیمپانومتری میزان شنوایی را مشخص نمی‌کند بلکه مشکلاتی نظیر تغییر در فشار گوش میانی، انسداد مجرا، عفونت در گوش میانی و هر گونه اختلال در عملکرد آن را نشان می‌دهد.

رفلکس آکوستیک

این تست بعد از تست تمپانومتری انجام می‌شود، به این صورت که پیرو آن است و تیمپانومتری پیش نیاز انجام این تست محسوب می‌شود. تست رفلکس آکوستیک به بررسی یکپارچگی حلقه عصبی از گوش داخلی به ساقه مغز و برگشتن آن به سامانه گوش میانی را ارزیابی می‌کند.

انجام تست شنوایی سنجی در منزل

برای بسیاری از افراد سوال پیش می‌آید که آیا انجام تست شنوایی سنجی کودکان و یا سالمندان در منزل امکان‌پذیر است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت بله این امکان وجود دارد و انجام تست در منزل روند درمانی را برای نوزادان، کودکان، معلولان و سالمندان بهبود بخشیده است. تنها لازمه این امر فراهم کردن مکانی آرام و بدون سر و صدا برای متخصص و بیمار است تا بتوانند کارشان را به بهترین نحو انجام دهند. ادیولوژیست به همراه دستگاه ادیومتر به منزل بیمار رفته و تست‌های مختلف شنیداری و گفتاری را با او انجام می‌دهد.

روش‌های خانگی برای سنجش شنوایی كودک

روش های تست شنوایی نوزادان در خانه

تست شنوایی نوزادان در خانه

روش‌های خانگی نيز براي سنجش شنوايی وجود دارند كه والدين به كمک آنها می‌توانند متوجه كم‌شنوايی يا ناشنوايی كودک خود شوند، البته اين روش‌ها به هيچ وجه قطعي نبوده و جای تست‌های اوديومتری را نمی‌گيرند اما می‌توانند نشانه‌هايی باشند كه والدين را از وضعيت سلامت شنوايی نوزاد يا كودك خود مطلع سازند.

برای مثال در نوزادان زير 3 ماه اهميت دارد كه كودك واكنش‌های طبيعی و ناخودآگاه به صداهای بلند بدهد، رفتارهايي همچون گريه پس از شنيدن صدای خيلی بلند يا گشاد شدن مردمک چشم.

نوزاد بالای 6 ماه بايد بتواند منبع صدا را پيدا كند و به سمت آن برگردد، در كودكان 6 ماه تا 1 سال واكنش نشان دادن به صدا كردن نام كودک اهميت بالايي دارد و نشان از سلامت شنوايی كودك دارد. همچنين رفتارهایی چون زياد كردن صدای تلويزيون و موبايل در بچه‌ها می‌تواند نشانه‌هایی از كم‌شنوایی در اين كودكان باشد كه لازم است از سوی والدين مورد توجه قرار بگيرد.

در آخر!

نکته قابل توجه در مورد انجام تست شنوایی سنجی در کودکان و نوزادان توجه به زمان آن است چرا که بسیاری از فرآیندهای یادگیری گفتار در 6 ماهه اول عمر نوزاد رخ می‌دهد به همین جهت اهمیت دارد که در 3 ماهه اول هر نوع مشکل شنوایی اعم از کم‌شنوایی یا ناشنوایی تشخیص داده شود و تا 6 ماه اول برای درمان اقدام شود تا نوزاد در سنین بالاتر دچار اختلالات گفتاری و یا مشکلات یادگیری و عقب ماندگی تحصیلی نشود.

لازم به ذکر است مرکزسلامت نسیم با سال‌ها سابقه و تجربه، این خدمات را به شما ارائه می‌دهند و شما می‌توانید با خیال راحت برای انجام هر گونه خدمات شنوایی سنجی اعم از تست شنوایی سنجی نوزاد و تست شنوایی سنجی کودکان به این مرکز معتبر مراجعه کنید باکیفیت ترین خدمات را دریافت کنید.

اشتراک گذاری این پست


تگ‌ها :