AppointmentAUDIOGRAMBLOOD CELLSBLOOD PRESSUREBODY SCALEBONE DENSITYBONEBRAINCHECKUPChest_X-rayCHOLESTEROLCOLONDENTALDIAGNOSISDOCTORDROPSDUMBBELLEAREKGENDOSCOPYEXAMINATIONEYE TESTEYEGLOVEHABITSHEARTHEIGHTHEPATITISHOSPITALINHALERKIDNEYLUNGSMAMMOGRAMMASKMEDICAL PRESCRIPTIONMONITORPAPPILLSPROSTHETICPSY_2PSYCHOLOGYREPORTRUNNING TESTSCANservice-bonesservice-brainservice-checkservice-cycservice-earservice-exerciseservice-eyeservice-hearthservice-laservice-teethservice-womenservice-xraySMARTWATCHSPERMSTETHOSCOPETEETHTOMOGRAPHYURINEVACCINATIONVIRUSVital_SignWATCHWOMEN_2WOMEN_3
آلکسی تیمیا و  5 ویژگی تیپ شخصیتی D

سیفوز در سال 1973 افرادی را توصیف کرد که به علت فقدان ظرفیت عاطفی در تشخیص و توصیف هیجانات و به کلام در آوردن آن ها با مشکل مواجه بودند. او به اصطلاح آلکسی تیمیا (ناگویی خلقی) که یک واژه یونانی است و به معنی نبود واژه ای برای ابراز هیجانات است،برای این افراد بکار برد.

ناگویی خلقی به صورت”دشواری در شناسایی احساسات”،”دشواری در توصیف احساسات”و “دشواری در تمایزگذاری هیجانات و تحریکات بدنی ناشی از برانگیختگی هیجان و سبک تفکر برون مدار” تعریف شده است. این افراد در بازشناسی، آشکارسازی،پردازش و تنظیم هیجان ها با دشواری هایی مواجه اند و در تمیز احساسات درونی از احساسات بدنی مشکل دارند. بررسی ها نشان داده اند افراد توانمند از نظر هیجانی در مقایسه با افرادی که توانایی درک و بیان حالت های هیجانی را ندارند، در کنار آمدن با تجربه های منفی از موفقیت بیشتری برخورداند و سازگاری مناسب تری را در ارتباط با محیط و دیگران نشان می دهند.

پژوهش ها حاکی از آن است که آلکسی تیمیا با تعدادی از مسائل جسمانی مثل بیماری التهابی مثانه، ابعاد مرتبط با درد، دیابت، فشار خون و ناراحتی قلبی رابطه دارد.

ویژگی­های اصلی آلکسی­ تیمیا عبارت­اند از:

  • ناتوانی در بازشناسی و توصیف کلامی هیجان­های شخصی
  • ناتوانی در به ­کارگیری احساسات
  • کاهش یادآوری رویاها
  • دشواری در تمایز بین حالت­های هیجانی و حس­های بدنی
  • قیافه­ ی خشک و رسمی
  • فقدان جلوه­های عاطفی چهره
  • ظرفیت محدود برای هم­دلی و خودآگاهی

آلکسی­تیمیا دو نوع است:

آلکسی­تیمیا وضعیتی که علت خاصی دارد و اغلب موقت است. اختلال اضطراب پس از سانحه که به علت تجربه یک رویداد ناگوار بروز می کند، مثالی است که معمولا منجر به بروز آلکسی تیمیا وضعیتی می شود.

حتما بخوانید: علائم افسردگی در زنان متاهل را بشناسید.

آلکسی­تیمیا شخصیتی که جز ویژگی های شخصیتی فرد محسوب می شود و معمولا ارثی است. آلکسی تیمیا شخصیتی معمولا از همان دوران کودکی با فرد همراه است و یا به دلیل اتفاقاتی که در اوایل دوران کودکی رخ داده، به عنوان مثال نادیده گرفتن کودک یا مورد سو استفاده قرار گرفتن، فرد به این مشکل دچار می شود.

تیپ شخصیتی D:

دو فاکتور مهم این تیپ شخصیتی، عاطفه منفی (تمایل فرد به تجربه احساسات منفی مثل خشم، تنفر، اضطراب در موقعیت های مختلف)و بازداری اجتماعی(تمایل فرد به اجتناب از ابراز این هیجانات منفی در تعاملات اجتماعی) می باشد.افراد با تیپ شخصیتی تیپ D دنیای اطراف خود را تهدیدآمیز می‌بینند و بیشتر از راهبردهای اجتنابی استفاده می نمایند.

تیپ شخصیتی D و آلکسی تیمیا

تیپ شخصیتی D و آلکسی تیمیا

ویژگی تیپ شخصیتی D

  • در دستیابی به اهداف مدبر، با اراده و متکی به خود هستند.
  • از درگیر کردن دیگران در موقعیت های رقابتی لذت می برند.
  • انتظارات زیادی از خود و دیگران دارند.
  • از بحث های جنجال آمیز لذت می برند.
  • در برابر نفوذ و تاثیر دیگران مقاومت می کنند.

آلکسی تیمیا و تیپ شخصیتی D

افزایش آلکسی تیمیا دو مولفه تیپ شخصیتی D یعنی عاطفه منفی و بازداری اجتماعی را افزایش می دهد. عاطقه منفی یک بعد عمومی پریشان ذهنی و درگیری ناخوشایندی است که دربرگیرنده تنوعی از حالات خلقی نامساعد مثل خشم،تحقیر،نفرت،گناه،ترس و اضطراب و حالت عصبی است. افرادی که نمره بالایی در عاطفه منفی میگیرند از ابراز احساسات و هجانات خود اجتناب میکنند که این همان بازداری اجتماعی است که دو ویژگی اصلی سنخ شخصیتی D است.

نارسایی در تنظیم و مدیریت هیجان ها از ویژگی های آلکسی تیمیا است. نارسایی در تنظیم هیجان ها موجب بالارفتن تجارب منفی و نتیجه آن عاطفه منفی و از سوی دیگر به علت عدم جرات ورزی، سردی در روابط و عدم ابراز آنها و ارتباط آن با سلامت عمومی مورد توجه قرار گرفته است.

اشتراک گذاری این پست


تگ‌ها :