ازدواج در جامعه متغیر امروزی یک پدیده پیچیده است. انسان ها به دلایل مختلفی ازدواج می کنند. در کنار روابط زناشویی که از مسائل اولیه هستند،عشق، امنیت اقتصادی،محافظت،امنیت عاطفی، احساس آرامش و فرار از تنهایی بعضی از عواملی هستند که باعث گرایش به ازدواج می شوند.
درواقع ازدواج موفق و شروع رابطه زناشویی قادر است بسیاری از نیازهای روانی و جسمی را در یک محیط امن برآورده سازد و تاثیر به سزایی بر سلامت و بهداشت روانی افراد داشته باشد.ازدواج پیمان مقدسی است که از طریق آن خانواده تشکیل می شود و تقریبا از ابتدای زندگی انسان در تمام زمان ها و مکان ها در میان اقوام و ملل و جوامع وجود داشته و مورد تاکید بیشتر ادیان بوده است. ازدواج پیوند مطلوب انسانی است که به زندگی افراد معنا می بخشد.
اهمیت روابط زناشویی
سازمان جهانی بهداشت نیز خانواده را به عنوان عامل اجتماعی اولیه در افزایش سلامت و بهزیستی معرفی کرده است. پژوهش های مختلفی نیز به این امر اشاره کرده اند که ازدواج موفق موجب می شود افراد شادتر، بانشاط تر و سالم تر زندگی می کنند. از این رو مطالعه رضایت زناشویی و ابعاد مختلف آن از جمله روابط جنسی به جهت تاثیری که بر بهداشت روانی افراد دارد، از اهمیت زیادی برخوردار است.
غریزه جنسی از نیاز های داتی است. به طوری که در هرم مزلو این نیاز را در رده ی نیازهای جسمانی یا نیازهای حیاتی اولیه قرار داده است. در زمینه روابط جنسی نیز می توان گفت که اگر چه زندگی زناشویی سعادتمندانه فقط تا اندازه ای مربوط به رابطه جنسی است ولی این رابطه ممکن است از مهم ترین علل خوشبختی یا عدم خوشبختی در زندگی زناشویی باشد. زیرا اگر این رابطه قانع کننده نباشد منجر به احساس محرومیت، ناکامی و عدم احساس ایمنی و در نتیجه از هم پاشیدگی خانواده می شود.
پیشنهاد مطالعه:علت خونریزی غیرعادی رحم چیست؟ (تشخیص و درمان)
مسائل جنسی از لحاظ اهمیت در ردیف مسائل درجه اول یک زندگی زناشویی قرار میگیرند. مشکل در روابط جنسی می تواند نشانه این باشد که مشکلات دیگری در پیوند زناشویی وجود دارد و به اصطلاح کار از جای دیگر خراب است. لازم به ذکر است که یکی از تکالیفی که برای رسیدن به مرحله توافق در روابط زناشویی وجود دارد برقراری رابطه جنسی ارضاکننده برای هر دو طرف است. در واقع ارضای درست غریزه جنسی یک نیاز طبیعی است که باید به آن پاسخ داده شودوگرنه ممکن است پیامدهای منفی همچون بیماری روانی و جسمانی را به دنبال داشته باشد.
مطالب پیشنهادی
در آستانه هزاره سوم خانواده همچنان به عنوان زیربنایی ترین رکن جامعه و مورد توجه تمام دست اندرکاران تعلیم و تربیت است. استحکام و بنیان آن از ضروریاتی است که در فرهنگ ما از تقدس زیادی برخوردار است. رضایت زناشویی بر کیفیت و میزان لذت جنسی افراد تاثیر دارد.روابط جنسی شکل دهنده بخشی از ادراک زوجین از همدیگر است. ادراکات جنسی با رفتارهایی که موجب تداوم از ازدواج می شوند ارتباط مثبت دارد و در واقع به منزله نمونه کوچک روابط عمومی است.
پیشنهاد مطالعه: علائم افسردگی در زنان متاهل (11 نشانهی اصلی+ درمان گیاهی و دارویی)
پاسخ به چند سوال
آیا رضایت جنسی و سلامت عمومی با روابط زناشویی رابطه دارد؟
در پاسخ باید بگوییم که بین رضایت زناشویی و رضایت جنسی رابطه معناداری وجود دارد چراکه رضایت جنسی عامل موثری در روابط زناشویی است و فعالیت جنسی چنان در رضایت زناشویی مهم است که عدم فعالیت جنسی می تواند نشانه وجود مشکلات دیگری در پیوند باشد.
بین سلامت عمومی و رابطه زناشویی هم می توان نکاتی را عنوان کرد. برای مثال افرادی که دیابت کنترل نشده دارند به علت آسیب عروقی و عصبی که به آنها وارد می شود، در نعوظ یا Erection آلت تناسلی با مشکل مواجه هستند و این موضوع هم برای مرد و هم برای زن عدم رضایت زناشویی را به همراه دارد ولی به طور کلی نمی توان گفت افرادی که از سلامت عمومی کمتری برخوردار هستند رابطه زناشویی کمتری دارند.
آیا سطح رضایت جنسی،سلامت عمومی و رضایت در روابط زناشویی بین زنان و مردان متفاوت است؟
برای پاسخ به این سوال باید به سراغ مطالعات علمی رفت. به طور کلی پژوهش ها نشان داده است که مردان در مقایسه با زنان در مسائل جنسی تسهیل گرتر بوده و بیشتر به کسب لذت تمرکز داشتند. در پژوهش های دیگر نشان داده شده است که توانایی مردان در خودابرازی جنسی بیش از زنان است. این موضوع می تواند تحت تاثیر تجارب گذشته دو جنس، نقش های جنسی و شیوه های تربیتی متفاوت باشد که ممکن است به تفاوت های اساسی در رضایت جنسی هر دو جنس منجر شود.
اصولا برداشت زنان و مردان از رابطه جنسی متفاوت است. رضایت زناشویی و زیرمجموعه ی آن یعنی رضایت جنسی وابسته به دو فردی است که با هم رضایت زناشویی قرار میگیرند و رضایت یا عدم رضایت در زن یا مرد بیش از آنکه متاثر از جنس وی باشد از بافت زناشویی آنها تاثیر گرفته است و به همسویی و انطباق زن و شوهر بستگی دارد نه فقط به یکی از آنها. بنابراین برای تحلیل مناسب تر باید زوجین در مقایسه با هم مطالعه شوند تا بتوان با سنجش جنبه های متفاوت زناشویی هر یک از زوجین، به داوری در مورد تفاوت مردان و زنان در این زمینه پرداخت.
آیا میزان تحصیلات افراد با رضایت جنسی،سلامت روانی و رضایت زناشویی رابطه دارد؟
همواره سطح تحصیلات و سطح سواد افراد به عنوان یکی از مولفه های توسعه، تغییر و تحولات فردی و اجتماعی مورد نظر بوده است. به همین منظور توجه به این عامل نقش آن در سلامت فردی و اجتماعی و نیز نقش آنها در رضایت جنسی و رضایت زناشویی قابل توجه است. اما باید به این نکته توجه کرد که صرفا توجه به میزان تحصیلات نمی تواند نشاندهنده بالارفتن سطح فرهنگ و عاملی برای سازگاری در رابطه زناشویی تلقی شود. حتی گاهی با بالارفتن سطح سواد افراد، توقعات آنها نیز بالاتر می رود که این خود عاملی مضر در روابط زناشویی به حساب می آید.
اگه شما هم زمان زیادی را صرف فضای مجازی میکنید ، حتما با خواندن 12 راهکار برای رهایی از اعتیاد به فضای مجازی از مضرات اعتیاد به این ابزار مفید ، آگاه بشوید.
براساس مطالعات صورت گرفته، افراد با سطح تحصیلات ابتدایی از سلامت عمومی بهتری نسبت به آنهایی که تحصیلات بالاتر از لیسانس داشتند برخوردار بودند.اگر چه افراد با کسب مدارک بالاتر می توانند شغل مناسب تر و آرامش بیشتری کسب کنند و به عبارتی طبقه اجتماعی خود را بالا برند ولی همراه آن متحمل استرس و خطرات خاصی می شوند که در افراد با تحصیلات کمتر به چشم نمی خورد. بنابراین احتمالا اثربخشی عامل میزان تحصیلات را باید در کنار راهبردهای انطباق، روش های مدیریت تنش و مهارت های زندگی افراد جستجو کرد.
آیا مدت زمان ازدواج با رضایت جنسی، سلامت روانی و رضایت زناشویی رابطه دارد؟
در طول زندگي مشترك زوجين، حوادث مهم زندگي زناشويي از جمله تعارضها، تولد فرزندان، مشكلات مالي و نظاير آن بر ميزان رضايت زناشويي و سلامت عمومي زوجين تأثير ميگذارد، نه صرفاً طول مدت سالهای گذشته از ازدواج.
اما به طور کلی می توان این نتیجه را گرفت که هر چه مدت زمان ازدواج بيشتر باشد، ميزان رضايت از روابط جنسي كاهش مييابـد. براي توجيه اين مطلب ميتوان گفت ممكن است بالارفتن سن زوجین باعث كاهش توانايي و ميل آنها به روابط جنسي شود. علاوه بر آن ميتوان گفت از بين رفتن تازگي طرفين براي يكديگر نيز می تواند يك عامل مهم و تأثيرگذار در اين زمينه باشد.
لازمه داشتن توانايي در روابط جنسي خوب در هر سني، داشتن مهارت هايي است كه قابل آموزش و يادگيري است و چنان كه بيشتر زوجين فكر ميكنند خيلي هم دور از دسترس نيست. از طريق افزايش مهارت هاي زوجين در ابعاد فوق ميتوان ميزان سازگاري زناشويي و ميزان رضايت از زندگي و در نهايت، سلامت عمومي آنها را افزايش داد .
توجه به برنامه هاي آموزش و مشاوره خانواده به خصوص در زمينه آموزش مسائل جنسي به زوجين براي افزايش رضايت زناشويي آنها و در نتيجه قوام و دوام خانواده ها یک موضوع غیرقابل نکار است.
منابع :