AppointmentAUDIOGRAMBLOOD CELLSBLOOD PRESSUREBODY SCALEBONE DENSITYBONEBRAINCHECKUPChest_X-rayCHOLESTEROLCOLONDENTALDIAGNOSISDOCTORDROPSDUMBBELLEAREKGENDOSCOPYEXAMINATIONEYE TESTEYEGLOVEHABITSHEARTHEIGHTHEPATITISHOSPITALINHALERKIDNEYLUNGSMAMMOGRAMMASKMEDICAL PRESCRIPTIONMONITORPAPPILLSPROSTHETICPSY_2PSYCHOLOGYREPORTRUNNING TESTSCANservice-bonesservice-brainservice-checkservice-cycservice-earservice-exerciseservice-eyeservice-hearthservice-laservice-teethservice-womenservice-xraySMARTWATCHSPERMSTETHOSCOPETEETHTOMOGRAPHYURINEVACCINATIONVIRUSVital_SignWATCHWOMEN_2WOMEN_3
10 ماده غذایی برای جلوگیری از روند پیر شدن مغز

پیری و پیر شدن مغز یک فرآیند اجتناب ناپذیر در سرنوشت انسان به شمار می آید که هر کسی را دیر یا زود در بر خواهد گرفت. اما لزوما باید از پیری ترسید؟ در جواب باید گفت اصلا جای نگرانی نیست، چرا که اگر عوامل محیطی و ژنتیکی را کنار بگذاریم(چرا که این دو فاکتور مثل آلودگی هوا از عوامل محیطی و نارسایی های مادرزادی از عوامل ژنتیکی تقریبا غیر اجتناب هستند).

این خود انسان هست که رفتار وی با بدن خود از لحظه تشکیل شدن نطفه، دوران نوزادی،کودکی،نوجوانی، جوانی و نهایتا میانسالی تعیین کننده کیفیت سلامتی در زمان پیری می باشند. این که چه کنیم تا دیرتر پیر شویم، موضوعی بسیار گسترده و چندعاملی است که یکی از این عوامل که از قضا بسیار بااهمیت است، تغذیه است.

سرعت پیر شدن مغز 

در یک مطالعه بین المللی نشان داده شد که سرعت پیرشدن و به دنبال آن پیر شدن مغز، افراد با یکدیگر تفاوت بسیار زیادی دارد و روند پیری در سنین متفاوت و با سرعت متفاوت آغاز می شود. این محققان حدود 1000 نفر را که همگی در یک سال در نیوزیلند متولد شده بودند از بدو تولد زیر نظر گرفته و سپس میزان پیری آنها را در سنین 26،32 و 38 سالگی ارزیابی کردند.

این ارزیابی شامل بررسی 18 عامل مربوط به بیماری های مزمن ناشی از افزایش سن که شاخص هایی همچون کارکرد دستگاه تنفس، قلبی-عروقی، کلیوی،کبدی،سیستم ایمنی،سلامت دندان و لثه و میزان تخریب DNA را در برمیگرفت. در این تحقیق همچنین کاهش فعالیت جسمی و ذهنی و تصور این افراد از جوانی یا پیری خودشان نیز در نظر گرفته شد.

پژوهشگران از اینکه آثار پیری را در سن پایین (26 سالگی)، در این افراد شناسایی کردند متعجب شدند. علاوه بر این تفاوت سرعت پیری نیز محققان را شگفت زده کرد، زیرا در حالیکه همه افراد مورد مطالعه 38 سال داشتند، سن زیستی آنها بین 28 تا 61 سال متغیر بود.

در نتیجه توان جسمی و ذهنی آنها نیز تفاوت واضحی نشان میداد و مثلا بهره هوشی آنها که سن زیستی بیشتری داشتند، کاهش یافته بود. در زمانی که محققان ارزیابی های مربوط به سن زیستی این افراد را انجام میدادند، سن زیستی برخی از آنها حتی یک سال هم بیشتر نشد، اما برخی  تا سه سال پیرتر شدند.

"مواد

اثر تغذیه بر سیر پیری

در این مقاله قصد داریم توجه را بر اثر غذاها بر سرعت پیرشدن معطوف کنیم، لذا 10 ماده غذایی که اثبات شده است با فرآیند پیر شدن مقابله میکنند را به شما معرفی کنیم:

  • چای سبز:

    کاتچین نوعی آنتی اکسیدان می باشد که در چای سبز موجود است و ثابت شده که اثر دفاعی بر نورون های مغزی دارد. به علاوه احتمال بروز بیماری های تحلیل برنده سیستم عصبی مانند آلزایمر و پارکینسون را کاهش میدهد.

  • گیاهان چلیپادار

    مانند کلم بروکلی، که حاوی ویتامین B فراوانی هستند و این ویتامین در برقراری ارتباط شیمیایی نورون های عصبی بسیار اهمیت دارند. ویتامینB با ایجاد یک پوشش روی نورون های عصبی ، از تحلیل طبیعی  آنها هم جلوگیری میکندکه به دنبال آن از پیر شدن مغز هم جلوگیری میکند.

  • بری(Berries):

    یکی از بهترین میوه ها برای سلامت مغز به شمار میروند چراکه باعث تحریک تولید نورون های عصبی جوان می شوند که بسیار برای پدیده پیرمغزی مناسب هستند. همچنین این میوه از تجمع مواد سمی پروتئین ها ممانعت میکند، این تجمع را میتوان در تجمع بتا آمیلوئید های ایجاد کننده آلزایمر مشاهده کرد..

حتما بخوانید: فضای مجازی با توجه به تاثیر شگرف خود در زندگی ما ، مضراتی مانند اعتیاد را هم به دنبال داره، در این مقاله ما اعتیاد به فضای مجازی و تاثیرات آن را برسی میکنیم.
  • انگور

    این میوه حاوی یک آنتی اکسیدانی بسیار مهمی است به نام رسوراترول. این آنتی اکسیدان یک ماده ضد التهاب است که حاوی خواص ضدانعقادی هم می باشند و در جریان موثر خون در مغز موثر هستند. به علاوه انگور باعث سلامت پوست نیز می شود.

  • دانه های چیا(Chia Seeds):

    این دانه ها از گیاه سالویا نشات میگیرند و حاوی اسید چرب امگا-3 هستند که این ماده در جلوگیری از بروز بیماری آلزایمر و پیرمغزی بسیار مهم می باشد. این دانه ها پلاک های عروقی مغز را برطرف کرده و اتصالات سلولی مغز را ممکن میکنند. به علاوه حاوی کالری کم و فیبر و پروتئین و کلسیم فراوانی هستند.

  • زردچوبه:

    این ماده دارای ترکیبات ضدالتهابی است و اثر محافظت کنندگی در برابر بیماری آلزایمر، پیرمغزی و سکته مغزی دارد. این ماده همچنین به جریان خون مغز نیز کمک میکند

  • خشکبار:

    خشکبار حاوی چربی های سالم، ویتامین ها و پروتئین هایی هستند که در برابر بیماری های تحلیل برنده مغز اثر محافظتی دارند. غده هیپوفیز در قاعده مغز قرار دارد که ترشح کننده هورمون رشد می باشد و این هورمون بعد از 35 سالگی رو به کاهش میگذارد. خشکبار حاوی آمینواسید آرژنین می باشد که محرک غده هیپوفیز بوده و به تبع آن فرآیند پیرمغزی با سرعت کمتری پیش میرود.

  • عدس:

    این ماده یک ترکیب عالی در برقراری یک جریان ثابت گلوکز به مغز می شود در حالیکه کالری کمی هم دارند. همانطور که میدانید اولین و مهم تریم ماده غذایی مغز گلوکز است و سلامت مغز به سوخت اولیه خود یعنی گلوکز بستگی دارد. همچنین فیبر موجود در آن میزان قند آزاد شده را نیز تنظیم میکند تا یک جریان متعادلی از گلوکز به مغز برود.

  • ماهی:

    این ماده تقریبا پای ثابت همه رژیم های غذایی در سرتاسر جهان می باشد. این ماده با داشتن امگا-3 که در کاهش سرعت پیرمغزی اهمیت دارد، یک ماده غذایی طلایی تلقی می شود. روغن ماهی از از کوچک شدن و به عبارتی دیگر از آب شدن مغز ممانعت میکند.

  • شکلات تلخ:

    این ماده غذایی به سبب داشتن فلاوونوئید، دارای اثر ضدالتهابی می باشد. همچنین این ماده در جلوگیری از بروز بیماری های ویروسی، سرطان، التهاب و آلزایمر نقش مهمی را ایفا میکند.

برای مطالعه بیشتر میتوانید به دانشنامه ویکی پدیا مراجعه کنید.

اشتراک گذاری این پست