کاربردهای فراوان اینترنت و جذابیت های آن سبب شده در سال های اخیر پدیده ای به نام اعتیاد به اینترنت ظهور یابد. اعتیاد به اینترنت با عباراتی نظیر اختلال ناشی از استفاده بیش از حد از اینترنت یا استفاده نامعقول و بیمارگونه از اینترنت تعریف می شود.
گاهی از این بیماری با عنوان اختلال اعتیاد به اینترنت یا اعتیاد مجازی نیز نام برده می شود. اعتیاد به اینترنت شامل اعتیاد به اتاق های گپ، هرزه نگاری و قمار آنلاین است که می تواند زمینه تخریب سلامت روابط، احساسات و درنهایت روح و روان افراد را فراهم نمیاد.
اینترنت به خودی خود ابزاری بی ضرر است اما استفاده بیش از حد و نادرست از آن، خطر اعتیاد به اینترنت را به دنبال دارد که این پدیده مشکل عمده ای را برای بهداشت روانی جامعه ایجاد کرده است. با این وجود تحقیقات ضد و نقیضی در زمینه اثرات اینترنت بر کاربران وجود دارد.
هفت مشکل اعتیاد به اینترنت
1-بهترین راه برای رشد یک کودک تعامل با دیگر کودکان است و یادگیری از طریق تجربه و تحریک حس ها اتفاق می افتد اما زمانی که کودک زمان زیادی را با اینترنت سپری میکند انگیزه اش برای تعامل با دیگران کم شده و توانایی کمتری در حفظ دوستی ها دارد همچنین زمان کمتری را صرف صحبت با خانواده نموده، با تجربه استرس های بیشتر احساس تنهایی و افسردگی بیشتری میکند.
حتما بخوانید:ارتباط بین رژیم غذایی و افسردگی
2- اینترنت مانند تکنولوژی های دیگر که سبب تنبلی های جسمی می شوند کم تحرکی را تقویت نموده و تلاش برای برقراری روابط با دیگران را در دنیای واقعی کاهش میدهد و در نتیجه می تواند منجر به انزوای اجتماعی شود.
3- استفاده زیاد از اینترنت با نمرات تحصیلی نوجوانان در زمینه روابط خانوادگی رابطه معکوسی دارد. به این معنا که افرادی که نسبت به دیگران بیشتر از اینترنت استفاده میکنند ارتباط کمتری با مادر و دوستان خود دارند.
مطالب پیشنهادی
4- کاربران معتاد به اینترنت عزت نفس پایین تر از کسانی دارند که از اینترنت استفاده نمی کنند یا استفاده در حد معمول دارند. اما نتایج تحقیقات نشان داده است که دانش آموزانی که از اینترنت استفاده میکنند اعتماد به نفس بالاتری دارند.
آنان به دلیل اینکه می توانند با هویت ناشناخته وارد فضای مجازی شوند و آزادانه و راحت تر افکار خود را در اینترنت بیان کنند و در نتیجه اعتماد به نفس آنها بالاتر می رود. از طرفی نه تنها تفکر خلاق دانش آموزان با استفاده از فن آوری اطلاعات و ارتباطات افزایش می یابد بلکه این امر سبب بهبود تعاملات اجتماعی آنان نیز می شود.
5- رابطه ی اینترنت با افسردگی رابطه خوب و بد است یعنی اینکه معتادان به اینترنت با احتمال بیشتری به افسردگی مبتلا می شوند اما از طرف دیگر افرادی که از افسردگی رنج میبرند با استفاده از اینترنت می توانند بهبود یابند البته لازم به ذکر است که این مسئله بیشتر در مورد افرادی مشاهده شده که افسردگی آن ها حاصل فقدان عزت نفس پایین بوده است یا به دلیل ترس از طرد شدن نیازمند استفاده از اینترنت در جهت غلبه بر مشکلات بین فردی زندگی واقعی بودند.
علت دقیق رابطه میان افسردگی و اعیتاد به اینترنت مشخص نشده است، شاید افسردگی به منزله یک آسیب روانی فرد را برای ابتلا به اعتیاد اینترنتی مستعد کند. بعضی افراد برای کاهش افسردگی خویش به اینترنت روی می آورند به طوریکه اینترنت ممکن است جایگزینی برای زندگی بدون نشاط افراد افسرده فراهم کند.
حتما بخوانید:12 راهکار برای رهایی از اعتیاد به فضای مجازی
6-کاربران اینترنت نسبت به کسانی که از اینترنت استفاده نمی کنند دارای خلاقیت و خودکارآمدی بیشتری می باشند.
حتما بخوانید: میدانید بهترین ساعت برای آغاز خواب شبانه ی راحت چه موقع است؟
7-کاربران معتاد به اینترنت اضطراب بیشتری نسبت به کاربران عادی تجربه میکنند. اضطراب یاد ممکن است پیش از شروع بهره گیری از اینترنت وجود داشته باشد بدین معنا که افراد مضطرب از اینترنت به منزله راه گریز استفاده می کنند. معتادان اینترنتی وقتی دغدغه کاری دارند یا غمگین هستند، چهار برابر و وقتی که افسرده اند دو برابر بیشتر از غیر معتادان به سراغ اینترنت می روند که این امر نشان می دهد این افراد به منظور گریز از واقعیت به اینترنت روی می آورند.همینطور ممکن است اضطراب در نتیجه اعتیاد به اینترنت رخ دهد به این معنا که وقتی فرد به اینترنت معتاد شد در مواقعی که به اینترنت دسترسی ندارد بیقرار، نگران و مضطرب می شود و برای کاهش اضطراب خویش به اینترنت روی می آورد.
در مجموع سلامت عمومی کاربران معتاد به اینترنت نسبت به کاربران عادی در معرض خطر بیشتری قرار دارد. معمولا کسی را که بیماری جسمی نداشته باشد سالم می ماند در حالیکه تعریف سلامتی مفهومی وسیع تر و جامع تر دارد.
سلامتی رفاه فیزیکی، روانی و اجتماعی است و فقط فقدان بیماری و یا ناتوانی نیست. به عبارت دیگر می توان گفت: سلامت عمومی حالتی از رفاه است که در آن فرد توانایی هایش را باز می شناسد و قادر است با استرس های معمول زندگی تطابق حاصل کرده، از نظر شغلی مفید و سازنده باشد و به عنوان بخشی از جامعه با دیگران مشارکت و همکاری داشته باشد. توجه به سلامت عمومی باید مدنظر تمام کاربران اینترنتی باشد.